Saxo Bank прогнозира кога ще приключи пандемията от COVID-19

Saxo Bank прогнозира кога ще приключи пандемията от COVID-19 Снимка: pixabay

Пандемията от коронавируса ще приключи през второто тримесечие на 2021 г., а глобалната икономика ще се нормализира в рамките на една година.

Това заяви инвестиционният директор на датската Saxo Bank Стин Якобсен в интервю за РИА Новости.

"Предполагам, че през второто тримесечие на 2021 г. (трябва да чакаме края на пандемията - бел. ред.). Пазарът вече гледа зад текущия ръст на броя на случаите на коронавирус и залага на това, че икономиката ще се нормализира през 2021 г.", каза Якобсен.

Той предполага, че азиатските икономики, които „вече се справят по-добре“, ще се възстановят по-бързо от другите. "Икономиката на Китай през първото тримесечие ще покаже темпове на растеж на БВП близо 10%. Икономиките на Северна Европа ще са следващите, а САЩ, Великобритания и Близкия изток ще бъдат трети", прогнозира Якобсен.

Той подчерта, че това ще бъде възможно благодарение на пробив в науката.

"Никой не би могъл да предвиди, че само девет месеца след началото на пандемията COVID-19 ще започне производството на ваксини. Това обикновено отнема две до три години. Това е огромен триумф на науката и изцяло нов подход към имунизацията", каза Якобсен.

"Разбира се, вирусът може да мутира, но съм сигурен, че ако науката победи вируса, тя  ще се справи и с всичките му мутации. През 2020 г. науката отново успя да докаже, че трябва да се доверим на способността на човека да измисля нещо ново", заключи той.