Биткойнът може постепенно да замени долара

Биткойнът може постепенно да замени долара Снимка: pixabay

Глобалният стратег на американски финансов конгломерат Ручир Шарма предупреди, че американската валута губи статуса си на резервна и разказа защо биткойнът може да претендира за мястото й

Доларът губи позицията си на световна резервна валута и биткойнът вече започна постепенно да го заменя като инструмент за плащане и спестявания, заяви Ручир Шарма, глобален стратег в американския финансов конгломерат Morgan Stanley.

Според него този процес ще се ускорява в бъдеще и има няколко причини за това.

Първо, доларът има статут на резервна валута в продължение на 100 години. В миналото само пет държави са имали този статут: Португалия, Испания, Холандия, Франция и Обединеното кралство. Валутата на всяка от тези държави запазва господстващото си положение средно 94 години. Което поражда въпроси за това колко дълго ще се задържи доларът и какъв ще бъде неговият приемник, каза Шарма.

Доминирането на долара вероятно ще приключи, когато светът започне да губи увереност, че САЩ могат да продължат да плащат задълженията си. Това се превърна в предпоставка за падането на резервните световни валути в миналото“, казва Шарма.

От негова гледна точка криптовалутата може да претендира за статут на резервна. Търсенето на биткойни нарасна по време на кризата поради спада на общественото доверие в националните валути. Те се обезценяват поради политиките на държавите да печатат пари.  

В резултат на това биткойнът поскъпна с 400% от март насам и се превърна в една от най-добрите инвестиции за годината.  

На второ място, малките компании започнаха да използват биткойн в рамките на международната търговия, продължи Шарма. Това се отнася главно за страни като Нигерия, където има затруднения с обращението на долари, и като Аржентина, където обменният курс на националната валута е изключително нестабилен.

Допълнителен двигател за разпространението на криптовалута в този дух беше участието на PayPal. През ноември платежната система добави поддръжка за биткойн и още три монети за американски потребители и обяви, че през 2021 г. клиентите в други части на света ще имат достъп до подобни функции.

Шарма определя третия фактор - постепенно намаляване на скептицизма по отношение на криптовалутата. Биткойнът и други монети се разглеждат негативно от тези, които са израснали в нецифровата ера, тоест от по-старото поколение.

Младите хора, от друга страна, подкрепят повече цифровите активи. Според статистиката 27% от милениалите ги притежават и този дял нараства, отбеляза стратегът. Той предполага, че търсенето на криптовалути ще продължи да се увеличава и тази тенденция ще се засили, когато правителствата въведат регулиране на цифровите активи.

Стремителният ръст на цената на биткойните може да се окаже и балон, предупреди Шарма. Но дори и да се спука, поскъпването на криптовалутите трябва да се възприема от страните, които печатат валути, като сигнал.

„Националните валути, особено доларът, невинаги ще бъдат единственото надеждно средство за обмен или плащане", заключава Шарма.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: