Великобритания може да напусне преговорите за Брекзит

Великобритания може да напусне преговорите за Брекзит

Остават малко повече от три седмици, преди Великобритания окончателно да напусне съюза

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Великобритания може да напусне търговските преговори с Европейския съюз, малко преди да се отправи към Брюксел за вечеря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в последен опит да избегне Брекзит без търговска сделка след три седмици, съобщава Reuters. 

Източник от британското правителство, както и главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние подчертаха, че сделката може да не е възможна. Ирландия също сигнализира, че е песимистична по отношение на сделката. 

Остават малко повече от три седмици, преди Великобритания окончателно да завърши излизането си от Общността, а преговорите отново стигнаха до блокаж. Премиерът Джонсън определи ситуацията като „много сложна", а преговарящият от името на ЕС Мишел Барние настоя, че Общността е напълно обединена и „никога няма да жертва бъдещето ни за настоящето". И двете страни взаимно се призоваха към компромис, за да се постигне споразумение.  

Основните спорни точки в преговорите продължават да бъдат три: 
- Така наречените равни условия, които се отнасят до определяне на минимални стандарти за труд, околна среда и социално производство, както и по отношение на корпоративните субсидии или държавната помощ, така че фирмите от едната страна да не могат да продават некачествени стоки на пазара на другата. 

- Разделяне на правата за риболов - ключов проблем както за напускащата ЕС Великобритания, така и за членката на съюза Франция. 

- Управлението на новите отношения между ЕС и Великобритания е третата основна пречка. Блокът търси силен механизъм за уреждане на спорове, който да включва надзорен орган в Обединеното кралство, независим от правителството. ЕС също така иска да може да ограничи двустранните търговски потоци, ако Лондон наруши ключови части от споразумението им. 

От своя страна правителството на премиера Борис Джонсън смята, че това би било прекомерно, и настоява за по-облекчени процедури за уреждане на бъдещи търговски разногласия. Той също така отхвърля юрисдикцията на Съда на Европейските общности по отношение на Обединеното кралство. 

Майкъл Гоув, старши министър в правителството на Джонсън, занимаващ се с проблемите на Брекзит, е потвърдил, че помага да се координира опитът на правителството да се подготви за сценария на Брекзит без търговска сделка, съобщава още Reuters. Въпреки това той допуска, че на предстоящата среща е възможно да се постигне разбирателство. 

„Понякога, когато двама политически лидери са около масата насаме, биха могли да намерят път за споразумение", казва Гоув пред BBC.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: