Китайският износ расте с най-бързия си темп от 2018 г. насам

Китайският износ расте с най-бързия си темп от 2018 г. насам

Вносът в страната се увеличава с 4,5%, показват данните

Китайският износ нарасна  с 21,1% в доларово изражение на годишна база през ноември, съобщава Bloomberg,  позовавайки се на данни от митническата администрация на страната. Това е най-големият ръст от началото на 2018 г., тъй като търсенето се повишава в края на годината, изтласквайки търговския излишък до месечен рекорд. 

Вносът в страната се увеличава с 4,5%, показват данните. Това оставя излишък в търговията от 75,4 милиарда долара за месеца, което е най-високото ниво на показателя от 1990 г. Икономистите прогнозираха, че износът ще се увеличи с 12%, докато вносът се очакваше да нарасне със 7%. 

Солидните данни за търговията на Китай и възстановяването на вътрешното потребление показват, че икономиката продължава да се развива добре и  през ноември. 

Новите вирусни вълни в Европа, Обединеното кралство и на други места може допълнително да подхранват търсенето на китайски износ на лични предпазни средства и устройства за работа от дома, ключов двигател на растежа на износа досега. 

Износът на медицинско оборудване през периода от януари до ноември се увеличава с 42,5% в доларово изражение в сравнение със същия отчетен период преди година, докато този на текстил и прежда скача с 31%. 

"Бумът на износа е една от най-големите икономически изненади тази година по отношение на перспективите на Китай, като Китай се възползва от ефективното ограничаване на вируса и силните коледни поръчки", каза Джоу Хао, икономист в Commerzbank AG в Сингапур.  
"Вносът е малко по-слаб от очакваното, което показва, че властите спокойно могат да намалят разходите за инфраструктура с наближаването на зимата", добави той. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: