В Чехия разработиха „антиковидна" хартия

В Чехия разработиха „антиковидна" хартия Снимка: pixabay

При разработването на хартията са използвани химични съединения за унищожаване на бактерии и вируси, като по този начин намалява рискът от инфекция

Специалисти от Института по химични процеси на Чешката академия на науките работят от пет години върху хартия, която унищожава бактериите. След избухването на пандемията обаче те коригираха формулите за унищожаване на вируси и сега вирусите, причинители на коронавирусната инфекция, умират на хартията.

Иржи Собек от Чешката академия на науките обяснява, че на хартията бактериите загиват почти напълно за минута. Що се отнася до вирусите, включително коронавируса, тестовете са потвърдили, че те биват напълно унищожени на хартията за тридесет минути.

Това се дължи на използването на съединение от цинк и сребро, което деактивира бактериите и вирусите и те не се отделят от хартията, което я прави безопасна за човешката кожа.

Съобщава се, че такава хартия може да се използва в бъдеще, например за производството на банкноти. Може да се използва и в ежедневна офис работа, здравни заведения и други места с повишен риск от инфекция. Производството на първата партида „антиковидна" хартия с обем 10 тона ще започне скоро, съобщи Polskie Radio 24.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: