СЗО призова Европа да не се отпуска

СЗО призова  Европа да не се отпуска Снимка: pixabay

Докато някои европейски държави започват да разхлабват карантинните мерки преди празниците, Световната здравна организация призовава жителите им да не се отпускат.

Разпространението на коронавируса беше ограничено благодарение на мерките през последните седмици, но Европа все още е епицентър на пандемията. И най-важното днес е да се избегне третата вълна..

Експертът oт СЗО Мария Ван Керхове казва:

„Бъдете бдителни. Виждаме положителния ефект от предприетите мерки, намаляването на броя на заразите. Но сега не е моментът да се отпускаме."

Магазините във Франция отварят след месец карантина. Максимално допустимият брой купувачи е ограничен въз основа на изчислението от един човек на 8 квадратни метра. Въпреки че общият брой на хоспитализациите и пациентите в реанимация намалява, дневният прираст на заразените хора за трети пореден ден надхвърля 10 хиляди.

Белгийците ще могат да ходят по магазините за подаръци малко по-късно, от 1 декември. Празничното настроение на жителите на Брюксел все още се създава от декорациите на Grand Place, включително 18-метрова елха срещу кметството. Властите настояват сънародниците си да останат у дома по Коледа и обещават да засилят граничния контрол.

Ограниченията ще бъдат облекчени в пет региона на Италия. В Ломбардия, Пиемонт и Калабрия рискът от инфекция е намален от най-строгия „червен“ на „оранжев“.


Жителите на България, напротив, няма да могат да вдъхнат предпразничната свобода: затворени са търговски центрове, ресторанти и училища поради нарастване на заболеваемостта, отбелязва Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: