Меркел: Ключът към кризата е в предоставянето на помощи за милиарди евро

Меркел: Ключът към кризата е в предоставянето на помощи за милиарди евро Снимка: Twitter

Спешната необходимост от обръщане на тенденцията засега не е постигната, каза още канцлерът на Германия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да се направи повече за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщава БНР. 

В изказване пред парламента на страната канцлерът подчерта, че броят на случаите на новозаразени все още е твърде голям, а броят на починалите е "причина за безпокойство", въпреки мерките, предприети до момента. Меркел визира рекордните 410 смъртни случая в рамките на ден, отчетени в сряда /25 ноември/. 

Тя обаче призна, че сегашните мерки срещу коронавируса са "предотвратили най-лошия сценарий", като добави, че ключът към смекчаването на икономическата криза, породена от Covid-19, е в предоставянето на помощи за милиарди евро. Спешната необходимост от обръщане на тенденцията засега не е постигната, каза още Меркел, като добави, че германската здравна система досега не е претоварена, а ръстът на заразяване е в застой, но на високо ниво. 

Изказването на канцлера идва само часове, след като в сряда вечерта немското правителство взе решение да удължи частичния локдаун заради коронавируса до 20-и декември. Меркел предупреди, че за повечето части на страна някои ограничения ще останат в сила до началото на януари . 

"За съжаление трябва да кажем, че не можем да обещаем съществени облекчения на мерките за Коледа и Нова година.", добави канцлерът, въпреки че на вчерашното заседание беше решено ограниченията да бъдат леко разхлабени по време на коледните празниците, което да позволи на семейства и приятели да празнуват заедно. 

Берлин ще търси решение на ниво Европейски съюз за затваряне на зимните курорти през следващите месеци с оглед ситуацията с коронавируса, предава TACC. „Ски сезонът наближава. Ще се опитаме да се договорим в Европа относно възможността за затваряне на всички ски курорти. За съжаление, когато чуете изявленията на австрийската страна, разбирате, че това просто не може да бъде постигнато, но ние ще опитаме отново.", добавя Меркел. 

Междувременно броят на новите случаи на коронавирус в Германия са се увеличи през последните 24 часа с 22 268, достигайки от началото на пандемията близо един милион (983 588), докато броят на починалите се увеличи с 389 до 15 160, показват последни данни на института "Роберт Кох". Първите доставки на ваксина в страната се очакват преди Коледа.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: