Цените на европейските акции - с най-високи нива от февруари

Цените на европейските акции - с най-високи нива от февруари

Цените на европейските акции започват седмицата на най-високите си нива от февруари насам, след като AstraZeneca заяви, че ваксината ѝ срещу коронавируса има средна ефикасност от 70%. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон.  

Индексът Stoxx 600 се повишава с 0,4%, воден от поскъпването на акциите на компаниите от цикличните индустрии, включително енергийната, банковия сектор и миннодобивния”, каза още анализаторът.  

Разработената от Оксфордския университет и AstraZeneca ваксина срещу COVID-19 е показала 70 процента ефективност след проведените мащабни изпитания, съобщиха британски медии. Би Би Си коментира, че Оксфордската ваксина е много по-евтина, по-лесна за съхраняване и по-лесно достъпна, отколкото другите две ваксини. Освен това се смята, че тя може да достигне 90 процента ефективност при инжектиране на доза и половина. 

Тези нови данни върнаха част от оптимизма на инвеститорите. „Колкото по-бързо успеем да получим нещо, което е ефективно и може да се употребява широко, толкова по-скоро ще можем да се върнем към обичайния живот“, каза Брайън Якобсен, стратег активи в Wells Fargo Asset Management, за Bloomberg. „Проблемът е, че първо трябва да преминем през зимата, което ни подготвя за някои отрицателни икономически изненади“, добави той.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: