Цените на европейските акции - с най-високи нива от февруари

Цените на европейските акции - с най-високи нива от февруари

Цените на европейските акции започват седмицата на най-високите си нива от февруари насам, след като AstraZeneca заяви, че ваксината ѝ срещу коронавируса има средна ефикасност от 70%. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон.  

Индексът Stoxx 600 се повишава с 0,4%, воден от поскъпването на акциите на компаниите от цикличните индустрии, включително енергийната, банковия сектор и миннодобивния”, каза още анализаторът.  

Разработената от Оксфордския университет и AstraZeneca ваксина срещу COVID-19 е показала 70 процента ефективност след проведените мащабни изпитания, съобщиха британски медии. Би Би Си коментира, че Оксфордската ваксина е много по-евтина, по-лесна за съхраняване и по-лесно достъпна, отколкото другите две ваксини. Освен това се смята, че тя може да достигне 90 процента ефективност при инжектиране на доза и половина. 

Тези нови данни върнаха част от оптимизма на инвеститорите. „Колкото по-бързо успеем да получим нещо, което е ефективно и може да се употребява широко, толкова по-скоро ще можем да се върнем към обичайния живот“, каза Брайън Якобсен, стратег активи в Wells Fargo Asset Management, за Bloomberg. „Проблемът е, че първо трябва да преминем през зимата, което ни подготвя за някои отрицателни икономически изненади“, добави той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: