10 големи компании обявиха фалит заради COVID-19

10 големи компании обявиха фалит заради COVID-19 Снимка: Getty Images

Коронавирусната епидемия оказва негативно влияние върху състоянието на световната икономика. Страдат цели индустрии, а през последните няколко месеца редица големи компании обявиха фалит.
1. Debenhams 
Британската модна търговска верига Debenhams ликвидира бизнеса си в Ирландия, където ще бъдат затворени 11 магазина. Общо над 20 хиляди души работят във веригата магазини. Освен всичко друго, търговецът ще пусне в продажба своите търговски обекти. Ръководството на мрежата потвърди, че решението за прекратяване на бизнеса е свързано със загуби, понесени от компанията във връзка с коронавирусната епидемия.   
2. JCPenney 
Сред фалиралите е и американската компания за бижута JCPenney, която подаде заявление за фалит на 15 май. Дълговете на компанията достигнаха 4,2 млрд. долара. Известната компания търпи загуби за девета поредна година. Проблемите й се изострят по време на пандемията на коронавирус, което принуди ръководството да затвори останалите 850 търговски обекта.   
3. J.Crew 
J.Crew е първият голям американски търговец на дребно, който стартира ефект на домино по време на пандемията на коронавирус. Компанията подаде заявление за несъстоятелност на 4 май. Дълговете й достигат 1,7 млрд. долара. След отзвучаването на епидемията компанията все още планира да отвори отново 181 търговски обекта, 170 фабрики и 140 магазина за дрехи с марка Madewell.   
4. Neiman Marcus 
Neiman Marcus е американски универсален магазин с висок клас и премиум марки. Компанията подаде заявление за фалит на 7 май, тъй като дълговете й достигнаха 4 млрд. долара. Известният търговец притежава 43 търговски обекта на луксозни продукти на Neiman Marcus, 22 магазина под марката Last Call и два магазина Manhattan Bergdorf Goodman. С настъпването на коронавирусната епидемия всички магазини бяха затворени.   
5. Intelsat 
Intelsat, най-големият сателитен оператор в света, също подаде заявление за фалит на 14 май. Ръководството съобщи, че компанията е получила финансиране в размер на 1 млрд. долара, което ще осигури достатъчна ликвидност в процеса на преструктуриране, за да подкрепи текущите операции.   
6OneWeb 
OneWeb, онлайн стартъп, който получи подкрепа от SoftBank и изстреля 74 сателита в космоса, подаде заявление за фалит на 27 март. SoftBank беше ключов стартиращ инвеститор от самото начало, но въпреки подкрепата, компанията се срина толкова бързо, че дойде като изненада за всички.   
7. Pioneer Energy 
Pioneer Energy е голяма американска компания за петролни услуги със седалище в Сан Антонио. На 2 март компанията подаде заявление за фалит.   
8. Diamond Offshore Drilling 
Diamond Offshore Drilling подаде заявление за фалит на 27 април, след като не успя да изплати дивиденти на акционерите. Дълговете на компанията възлизат на много милиарди долари, но ситуацията се влоши от спада на цените на петрола.   
9. Flybe 
Британската авиокомпания, един от най-големите регионални превозвачи в Европа, също фалира. Всички полети бяха отменени на 5 март. Експертите прогнозират, че предстои вълна от фалити на авиокомпаниите.   
10. Virgin Australia 
Virgin Australia е една от най-големите авиокомпании в Австралия, основана от милиардера Ричард Брансън. Компанията поиска банкрут на 21 април, след като австралийското правителство отхвърли молбата й за помощ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: