САЩ и Европа трябва да си сътрудничат за справяне с действията на Турция

САЩ и Европа трябва да си сътрудничат за справяне с действията на Турция Снимка: pixabay.com

Администрацията на американския президент и европейските страни трябва да работят заедно, за да се справят с действията на Турция в Близкия изток през последните няколко месеца. Това заяви амеркинският държавен секретар, Майк Помпео, пред френския всекидневник Le Figaro. 

френския президент Емануел Макрон сме на едно мнение, че действията на Турция в последно време са изключително агресивни и настъпателни.", каза Помпео, визирайки турската подкрепа за Азербайджан в конфликта на кавказката страна с Армения в Нагорни Карабах, военните маневри в Либия и Сирия, както и сондажите за природен газ, които предизвикват сериозни спорове с Гърция в района на Източното Средиземноморие. 

"САЩ и Европа трябва да си сътрудничат, за да покажат на Ердоган, че последните действия на турската държава просто не са в интерес на турските граждани."

Помпео каза още, че повишеното използване на военния капацитет на Турция е притеснително. Той не сподели дали тези агресивни действия на Турция, която е домакин на американски военни в своята военна авиобаза "Инджирлик", ще доведат до нейното напускане  на НАТО.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: