Huachen, китайският партньор на BMW, пред фалит

Huachen, китайският партньор на BMW, пред фалит Снимка: https://pixabay.com/

Китайската компания Huachen Automotive Group заявява в понеделник, че кредиторите й са подали молба до китайски съд за преструктуриране на компанията.

Huachen, компанията майка на китайския партньор на BMW AG Brilliance Automotive Holdings, е собственост на правителството на провинция Ляонин. От компанията не са сигурни дали ще успеят да влязат в преструктурирането. Компанията заявява, че ако съдът не може да одобри план за преструктуриране или ако одобреният не може да бъде изпълнен, съдът ще прекрати процеса на преструктуриране и ще обяви компанията в несъстоятелност

Миналия месец Huachen е просрочила плащане по облигации в размер на 1 млрд. юана (151,88 млн. долара), присъединявайки се към създаването на нов брой държавни китайски фирми с дългосрочни дългове, което намалява доверието на инвеститорите й, съобщава Ройтерс. Huachen е изправена пред перспективата за преструктуриране, след като Gezhi Automobile Technology Co подават молба до съда в град Шънян за преструктуриране на Huachen. Но все още не е ясно дали молбата ще бъде одобрена

Притежателите на облигации смятат, че ако настъпи преструктуриране при несъстоятелност от страна на Huachen, то би било неблагоприятно, тъй като вероятно няма да спечелят много от процесите. Банкрутът на Huachen би оказал слабо влияние върху дейността на Brilliance, но би могъл да възпрепятства плановете за очаквана приватизация. Това  споделят от Daiwa Capital Markets. 

През септември Reuters съобщава, че китайските държавни инвеститори обмислят да вземат Brilliance на частно, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: