Президентът Тръмп: От Белия дом до затвора?

Президентът Тръмп: От Белия дом до затвора? Снимка: pixabay

Сексуално насилие, измами, укриване на данъци - списъкът с обвинения срещу Тръмп е дълъг. Когато той вече не е президент на САЩ, следователите вероятно ще го подгонят.

Според New York Times срещу него има около 30 производства. Нищо чудно, че Тръмп се държи за властта, казва експертът Насау. "Той знае, че като цивилно лице вече не е толкова защитен от тези дела, колкото беше като президент. От всички съдебни дела, които има. И от тези, които тепърва предстоят." Сексуално насилие, измами, укриване на данъци, пране на пари. Там има от всичко...

И е много вероятно следователите да започнат едва сега истинско разследване, казва авторът от "Ню Йорк Таймс" Дейвид Енрих: „Тръмп и неговите съюзници вече ясно заявиха, че ще се включат отново в състезанието за Белия дом през 2024 г. Това го прави сигурна цел за следователите, които иначе биха могли да кажат: "Добре, той вече не е президент, ще го оставим... "

Окръжният прокурор на Ню Йорк Сайръс Ванс ръководи само две разследвания. Ванс е човекът, който вкара Харви Уайнстийн в затвора. Сега иска да докаже на Тръмп, че той и неговата организация са измамили банки и застрахователни компании в голям мащаб. Пред Върховния съд Ванс се бореше да получи достъп до данъчните регистри на Тръмп.

„Това би трябвало да бъде още по-лесно за разследващите, ако Тръмп вече няма предпазния щит на президент.“, казва Енрих. В Ню Йорк има не само дела, които чакат силно задлъжнелия бизнесмен, но и открити сметки, както банковият експерт знае: „През следващите четири години той ще трябва да плати над 300 милиона долара заеми. Кредиторите му, особено Deutsche Bank, могат да конфискуват имуществото му.
Никой не би му дал пари назаем.“

Предположението, което расте у мнозина: Тръмп ще се установи във Флорида, където вече е основното му местожителство. Оттам ще намери медиен орган, смята също експертът Насау: "Той вече не вярва на Мърдок и Фокс.  Тръмп ще окаже огромен натиск върху републиканците."

Мнозина смятат, че ще има производства и глоби. Вероятността  Тръмп да отиде зад решетките е малка. Не би било добре за нацията, ако Тръмп бъде затворен „и по този начин ще стане мъченик за поколения напред“. Това би разделило нацията допълнително, смята Насау.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: