Строителни разрешения и сградно строителство в подем през III тримесечие

Строителни разрешения и сградно строителство в подем през III тримесечие Снимка: pixabay

Спрямо година по-рано издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 4%

Разрешителните за строеж и започналото строителство на сгради бележат повишение през третото тримесечие на 2020 г., показват данни на Националния статистически институт.


Това е сигнал за възстановяване на строителния сектор.


През третото тримесечие на тази година местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 696 жилищни сгради и на 28 административни сгради. Спрямо предходното тримесечие броят им нараства при разрешителните за строеж на жилищни сгради с 24,5%, а при строежа на административни сгради намалява с 9,7%. 


Спрямо година по-рано, издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 4%, а издадените разрешителни за строеж на административни сгради - с 21,7%. 


Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през третото тримесечие на тази година са издадени в София – 301 броя и в Пловдив – 257 броя. 


През третото тримесечие на 2020 г. е започнал строежът на 1282 жилищни сгради и на 25 административни сгради и офиси, като техният брой спрямо предходното тримесечие нараства съответно с 30,9% и с 19%. 


Спрямо третото тримесечие на 2019 г. броят на започнатите нови жилищни сгради се увеличава с 10,9%, а броят на започнатите административни сгради – с рекордните 92,3%. 


Най-голям брой нови сгради са започнати в Област Пловдив – 176 жилищни, 5 административни и 89 други сгради и в София - 211 жилищни и 18 други сгради. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: