Великобритания не е готова за напускането на ЕС

Великобритания не е готова за напускането на ЕС Снимка: pixabay.com

Британското правителство и бизнесът във Великобритания не са готови за напускането на Европейския съюз след 31 декември 2020 г., независимо дали ще се сключи търговско споразумение с ЕС или не. Това заяви във вторник независимият институт за изследвания на Великобритания Institute for Government. 

 

Лондон и Брюксел ще се опитат да сключат търговска сделка помежду си в последния възможен момент, за да предотвратят загубването на близо трилион долара приходи от търговия в началото на следващата календарна година, когато правилата на митническия съюз на ЕС, както и единния европейски пазар, няма да са вече в сила в икономическите отношения между ЕС и Великобритания. 

Обединеното кралство категорично отхвърли възможността за удължаване на преходния период в отношенията с Европейския съюз, независимо от тежките последствия на пандемията от COVID-19, която опря британското правителство до стената и почти доведе бизнеса на Острова до пълно разрушение. 

 

Според Institute for Government нито фирмите във Великобритания имат достатъчно време, за да се подготвят за новите правила в търговията, нито управляващите са готови с ясни правила за регулирането на преминаването на стоки между членката на ЕС, Република Ирландия, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. 

 

Несъмнено ще има проблеми с търговията между Великобритания и Европейския съюз, когато новите правила влязат в сила през януари. Това ще постави сериозно предизвикателство пред правителството, а пандемията прави нещата още по-трудни. На министрите ще им се налага да вземат тежки решения относно сферите, в които ще се насочва държавният ресурс от началото на следващата година", заяви Мади Тимънт, директор в Institute for Government.

 

Времето за ратифициране на потенциално споразумение изтича, а Великобритания и Европейският съюз не успяха да намерят компромисен вариант в преговорите помежду си в нито една от последните срещи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: