Пробиотиците: чудодейният лек

Пробиотиците: чудодейният лек Снимка: Pixabay

Пробиотиците са известни като истински чудодейни лекове и устойчиво укрепват тялото ни отвътре. Те правят това, когато се приемат редовно.
Как помагат пробиотиците? 
Какви са пробиотичните чудодейни лекове?
Колко скъпи са те?
Естествени алтернативи на пробиотичните таблетки.

Пробиотиците се смятат за хранителни добавки, които трябва да поемат задачата за укрепване на чревната ни флора. Както е известно, повечето бактериални култури на нашето тяло живеят там - затова здравето на храносмилателния ни орган е още по-важно. Равновесието в червата, обаче, може да бъде нарушено от различни външни и вътрешни влияния, като например приемане на антибиотик или стрес в ежедневието, и тук влизат в действие пробиотиците: 
Те помагат на чревната флора да се възстанови.
Малките помощници вече се предлагат в течна форма, като таблетки, на прах или капсули. Всички те имат едно общо нещо: съдържат важните бактериални щамове, които трябва да поддържат нашето тяло.

Най-добре е да приемате пробиотика на празен стомах и с много вода сутрин. Но те могат да се приемат и по време на храненията със сок или вода.

Ако решите да вземете пробиотично средство, препоръчително е предварително да говорите с лекар или фармацевт. Те могат да ви дадат полезна информация за продължителността на приема и възможните рискове.
Течен пробиотик
Предимството на течния вариант определено е, че агентът може лесно да се смесва с храна или напитки. Ако имате проблеми с приема на таблетки, се препоръчва течната им разновидност. Един поглед към описанието ще ви покаже, че повечето от лекарствата са за вегетарианци, без лактоза, без захар и без глутен и не съдържат оцветители, консерванти или ароматизатори.

Пробиотици на прах или таблетка
Дори в твърдата си форма пробиотиците помагат на тялото ни. Можете да избирате между таблетки, капсули или прах. Подобно на течния вариант, прахът може лесно да се добавя към ястия. Повечето продукти са без вкус, така че можете да се насладите на храната както обикновено.

Колко скъпи са пробиотиците?
Хранителните добавки не изискват рецепта и затова могат да бъдат закупени директно в аптеката, както и в много онлайн магазини. В зависимост от формата на пробиотика, цената също варира. Като цяло е препоръчително да използвате висококачествени продукти, които имат цена от 10 до 50 лв. за обичайното количество от 100 mg.

Естествени алтернативи на пробиотичните таблетки. Не само хранителните добавки поддържат чревния ви тракт, но и някои храни, които са богати на бактериални култури. Подобно на таблетки, сокове и т.н., те могат да се окажат чудодейни лекове. Преди всичко това са млечни продукти като кефир, мътеница и извара, за които се твърди, че имат укрепващ ефект. Но ябълковият оцет, аспержите, лукът и броколите също съдържат всичко важно за чревната флора. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: