Нов антибиотик атакува само вредните бактерии

Нов антибиотик атакува само вредните бактерии Снимка: blikk.hu

Откриваталите му вярват, че съединението, наречено лоламицин, предотвратява едно от вредните въздействия на антибиотиците - да унищожават наред и добри, и лоши бактерии в чревната флора

Освен това новият вид антибиотично съединение, което е дело на екип учени от университета на Илинойс, не предизвиква опасни странични ефекти, казват от научния екип пред Тhe Еpoch Тimes. Тъй като е разработен да въздейства преди всичко на грам-отрицателните бактерии, сега екипът изследва дали лоламицин може да предизвика у тях резистентност. Първите резултати сочат, че не, което означава, че на хоризонта е значителен пробив в лечението на инфекции. 

Лоламицин е ефективен при случаи на остра пневмония при мишки и специфична инфекция на кръвния поток, т. нар. септицемия, от която годишно в САЩ страдат около 1.7 милиона души, близо 270 000 от които завършват фатално, според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Вълнуващо откритие на учените от Илиноис подсказва, че плюс щадящото му влияние върху чревния микробиом, лоламицинът може да бъде основа за редица тесноспектърни антибиотици, тъй като в клетъчни култури се бори активно срещу повече от 130 бактериални щама, всички от които са резистентни към широк спектър лекарства. В тази връзка е установено още, че новият антибиотик предотвратява вторични вътреболнични инфекции

За да потегли по пътя си към пазара и да бъде продавано като антибиотик, съединението лоламицин трябва да премине клинични изпитания и да отговаря на редица условия - разтворимост, киселинност, дозировка и оптимална по въздействие форма (течност, таблетка или инжекция). 

Екипът, открил лоламицин, е наясно, че одобрението на препарата може да продължи повече от две десетилетия, още повече, че Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), не е одобрявала нов антибиотик повече от 50 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: