Кои професии ще изчезнат до 2030 година

Кои професии ще изчезнат до 2030 година Снимка: pixabay

Повечето от познатите и престижни професии няма да са в списъка

За съжаление, до 2030 г. голям процент професии ще изчезнат. Причината е, че в голяма степен изкуственият интелект ще изпълнява голяма част от професионалните задължения на хората. 

Функциите на копирайтър, редактор на списания, журналист и коректор ще се изпълняват от компютърни програми. 

Например Bloomberg е заменил някои от своите новинарски екипи с програма, която пише борсови новини по-бързо от хората журналисти.  
А списание Forbes вече използва услугите на роботизирани журналисти, за да създава и проверява годишни отчети; в мрежата Big Ten роботите пишат и публикуват бързо последните спортни новини. 

Журналистиката на авторите, близка до фантастиката или киното, ще може да устои на изкуствения интелект. Така ли е и с коректорите?  Вече обикновеният Word умее да проверява текстовете за грамотност, а програмите за търсене търсят снимки не по-лошо от редактора на дадена компилация.

Почти всички банкови транзакции могат да се извършват онлайн, а пари могат да се получават от банкомат. Още днес можете да кандидатствате за заем онлайн и в бъдеще веднага ще получите банково решение, докато компютърът ще проверява в бази данни надеждността на клиента. Дори днес банковите служители са необходими само за обслужване на хора, които не са успели да се адаптират към новите технологии. 

Същото е и с туристическите агенти.  
Можете сами да си купите билет, да резервирате хотелска стая сами. С течение на времето туристическите агенти ще обслужват само елитни клиенти,  които  особено ценят индивидуалния подход.  

В бъдеще лекарите и фармацевтите също ще изчезнат. Медицината се развива бързо и роботизацията на тази професия постепенно набира скорост.  
През последните 5 години роботи са извършили хиляди най-сложни операции, които не могат да бъдат поверени на живи хора. Машините са по-точни и по-бързи от хората.  
Водещи клиники практикуват „дистанционни“ операции, при които хирургът контролира действията на робота, намирайки се в друг ъгъл на земното кълбо. В близко бъдеще всякакви операции ще се извършват от роботи. Освен това, ще правят посещения на пациенти, ще ги диагностицират, ще правят ваксинации и ще водят медицински записи. 
Фармацевти също няма да са необходими. Днес вече можете да си купите лекарство в интернет или в аптека, без да се консултирате с фармацевт. След 2020 г. търсенето на тези специалисти ще бъде много ниско. Те са необходими само за осигуряване на хора с лекарства при спешни случаи или за подпомагане на хора, които не могат да се грижат за себе си.

В списъка на застрашените професии са юрисконсулта и нотариуса, тъй като юридически съвети могат да се получат в Интернет. Един човек може да съветва онлайн клиенти от всяка точка на света - за какво са нужни стотици нотариални бюра? И документите могат да се проверят в бази данни. 
Броят на преводачите ще бъде намален - ще останат само висококвалифицирани специалисти, занимаващи се със сложни или литературни преводи. Няма да има място за куратори и екскурзоводи в музеи - те ще бъдат заменени от приложения, които ще ви ориентират в района и  ще предоставят цялата необходима информация за обекта. Oхранителите ще бъдат заменени от електронни пропусквателни системи.  
Колкото и да е странно, системните администратори са сред ненужните професии в бъдеще. Изкуственият интелект ще може бързо и невидимо за потребителя да елиминира системните откази. Системните администратори, с които сме свикнали, ще бъдат заменени от програми и специалисти по тяхната конфигурация. 
Работата на агентите за недвижими имоти в близко бъдеще също ще започне да се извършва от роботи. Вашият агент ще бъде обикновена програма, инсталирана на смартфона ви.  
И след 10-15 години присъствието на агент човек вече няма да бъде задължително дори при оглед на недвижими имоти. Програмата ще отговори самостоятелно на вашите въпроси и, ако е необходимо, дори ще отвори заключената врата на помещението за оглед.  Просто трябва да инсталирате ключалка, която се отваря автоматично при получаване на сигнал през интернет.