Die Welt: Втората карантина ще струва на Германия €19 млрд.

Die Welt: Втората карантина ще струва на Германия €19 млрд. Снимка: ru.depositphotos.com

Най-големи загуби очакват индустриалния сектор, гастрономията и хотелиерския бизнес.

Икономиката на Германия ще загуби от втората карантина около €19,3 милиарда, съобщава Die Welt, позовавайки се на изчисленията на Германския институт за икономически изследвания. 

 

Най-големи загуби очакват индустриалния сектор, гастрономията, както и хотелиерския бизнес. Очаква се безработицата да нарасне с около 100 хиляди души.

 

Спортът, културата и развлекателната индустрия ще загубят около €2,1 милиарда, сферата на търговията - €1,3 милиарда. Що се отнася до немската промишленост, очаква се загубите да възлязат на €5,2 милиарда. Също така, голяма част от загубите ще се разпредели между логистични фирми, филмовата индустрия и фирми-изпълнители.

 

Втората карантина няма да се отрази толкова силно на пазара на труда, пише изданието. Според прогнозата на института броят на безработните през четвъртото тримесечие ще се увеличи със 100 хиляди души - за сравнение, по време на първата карантина безработицата се е увеличила с 630 хиляди души. До края на годината броят на хората, преминали на непълно работно време, ще се увеличи с 400 хиляди души и ще достигне 3,2 милиона.

 

Същевременно, през 2021 г. Германският институт за икономически изследвания очаква динамично икономическо възстановяване. Според ръководителя на Института Марсел Фратшер през следващата година брутният вътрешен продукт на Германия трябва отново да нарасне значително. Въпреки това, безработицата и фалитите на предприятия ще се увеличат.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: