ЕК иска България да отмени предимството за български хранителни стоки

ЕК иска България да отмени предимството за български хранителни стоки

България има два месеца да отговори на искането.

Европейската комисия изпрати мотивирано становище до България, в което настоява да премахне дискриминационните мерки, с  които принуждава търговците на дребно да дават предимство на местните хранителни продукти.

Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат и продават на по-видно и по-широко пространство местни хранителни продукти като мляко, риба, прясно месо и яйца. Това, според Комисията, подкопава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на Европейския съюз, и създава по-изгодни пазарни условия за местните стоки, като дискриминира подобни вносни продукти.

Парламентът въведе санкции за търговските вериги при отказ да продават български храни и даде право на правителството да въвежда временни мерки за защита на българското производство през април 2020 г., в началото на кризата с коронавируса. Търговците от своя страна обвиниха земеделското министерство в груба намеса в бизнеса. По настояване на министъра на земеделието и храните Десислава Танева беше решено търговските обекти да бъдат задължени да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си, като местата за продажба трябва да са с площ, достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти. Продуктите трябва да са обозначени по подходящ начин, от който да се разбира, че предлаганите продукти са регионално производство, според закона.

През май Еврокомисията изпрати уведомително писмо до България. Сега то е последвано от мотивирано становище. България има два месеца да отговори на искането на ЕК, в противен случай може да бъде изпратена на съд.




 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: