Рекордно висока безработица сред младите хора във Великобритания

Рекордно висока безработица сред младите хора във Великобритания

Министрите се подготвят да посрещнат вълна от съкращения тази зима.

Макар да са настъпили значителни подобрения в нивата на активност на пазара на труда от началото на пандемията, безработицата във Великобритания се увеличава. Това показва проучване на Resolution Foundation. Кризата на пазара на труда вероятно ще се задълбочи през зимата, тъй като ограниченията се затягат, съобщават още експертите.

Проучването показва, че един на всеки пет от пуснатите в принудителен отпуск заради коронавируса вече е загубил работата си. Най-висок е процентът на загубилите работата си сред етническите малцинства. Дори тези, които все още работят, са с намалено работно време или по-ниско заплащане. Във всеки месец от април до септември повече от половината самонаети работници получават по-ниски доходи, отколкото преди кризата. Тенденцията се проявява най-силно в Лондон и в по-бедните райони на страната, отчитат анализаторите. 

Само половината от пуснатите в принудителен отпуск са се завърнали на пълен работен ден, показват данните от проучването. Цифрите са особено високи за възрастовата група от 18 до 24 години. Още няма официални нови данни за безработицата, но се предполага, че тя вече е достигнала 7 процента от трудовата сила. 

При младите хора безработицата е 20 процента - най-високата за последните 40 години. Министрите се подготвят да посрещнат вълна от съкращения тази зима, когато се очаква да приключи схемата за подпомагане на пуснатите в принудителен отпуск работници. Новата схема на министъра на финансите Риши Сунак, оповестена наскоро, е по-малко великодушна и критиците предупредиха, че ще доведе до масова загуба на работни места.

Друга тенденция, отчетена в проучването, показва, че всеки шести респондент, който претендира за държавна субсидия, е поискал подкрепа, въпреки че не е претърпял загуба на доходи, докато близо 500 000 самонаети работници, все още без работа през септември, не са получили подкрепа.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: