Западните Балкани без роуминг от 1 юли 2021 г.

Западните Балкани без роуминг от 1 юли 2021 г. Снимка: Pixabay

Предстои и намаляване на цените на роуминга между Западните Балкани и Европейския съюз.

Роумингът в Западните Балкани ще бъде напълно премахнат от 1 юли 2021 г. Това беше потвърдено на Третата среща на върха на Западните Балкани, организирана тази година в Тирана.

При откриването на срещата, която се провежда онлайн, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу подчерта, че историческото споразумение от Белград  2019 г. вече се осъществява с постепенното премахване на роуминга и ще завърши на 1 юли 2021 г.

На срещата в Белград миналата година, с подкрепата на ЕС, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония и Косово подписаха Регионално споразумение за намаляване цените на роуминга. Срещата на върха на Западните Балкани в Тирана ще отчете възможностите на дигиталната програма за Западните Балкани.

Третата стъпка е въвеждане на намалени цени на роуминга между ЕС и Западните Балкани.

Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество подчерта, че ускорената дигитализация трябва да благоприятства пазарната интеграция на Западните Балкани и че идеята за единен пазар, основан на свободно движение на хора, стоки и капитали, ще бъде потвърдена на срещата на върха на ЕС – Западни Балкани в София, която ще се проведе през ноември като част от Берлинския процес.

Брегу отбеляза, че пандемията от коронавирус е променила драстично света и е ускорила дигитализацията на обществото. Третата среща на върха на Западните Балкани ще разгледа възможността за установяване на партньорство с частния сектор в контекста на цифровата трансформация.

Очаква се да бъде приет меморандум за разбирателство относно регионалната оперативна съвместимост и услугите за доверие в региона, както и меморандум за разбирателство относно 5G плана за цифрова трансформация на Западните Балкани.

Общ регионален пазар е идея, подкрепяна и разработвана от Съвета за регионално сътрудничество, ЕС, правителствата в региона, ЦЕФТА и партньорите, която е в напреднал етап на изготвяне на план на действие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: