Аспиринът предотвратява усложненията от COVID

Аспиринът предотвратява усложненията от COVID Снимка: Pixabay

Ново проучване сочи, че приемът на аспирин може да намали риска пациентите с коронавирус да се разболеят тежко или да умрат, съобщава DailyMail.

Според учените от Медицинския факултет на Университета в Мериленд, провели изследването, ниските дневни дози аспирин могат да снижат с над 40% вероятността заразените с COVID да постъпят в интензивно отделение или да стигнат до интубация.


Това откритие тепърва предстои да бъде клинично тествано, но изследователите изразяват оптимизъм относно ефективността на медикамента, още повече че той е съвсем достъпен за всички пациенти. 

„Ако нашата констатация бъде потвърдена, това ще направи аспирина първото широко достъпно лекарство без рецепта за намаляване на смъртността при пациенти с COVID-19“, коментира ръководителят на изследването д-р Джонатан Чоу.

Изследването е проведено с 412 пациенти, заразени с COVID-19, които са се лекували в Медицинския център на Университета в Мериленд и в три други болници в САЩ. Около една четвърт от тях приемали ежедневно малки дози аспирин преди или веднага след постъпването им за лечение. При тези, които всеки ден са приемали аспирин, се оказало, че се снижил рискът от прием в интензивно отделение с 43%, а рискът да бъдат интубирани съответно с 44%.

Коронавирусът увеличава риска от образуването на смъртоносни кръвни съсиреци в сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове. Именно аспиринът е този, който възпира появата на кръвните съсиреци.

Въпреки това трябва да се има предвид, че според редица изследвания приемът на аспирин от деца под 16-годишна възраст може да бъде опасен.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: