Напрежението между САЩ и Китай може да раздели интернет

Напрежението между САЩ и Китай може да раздели интернет Снимка: pixabay.com

Информацията ще играе ключова роля.

Политическото напрежение между САЩ и Китай насочи вниманието към технологиите и веригите за доставки и заплашва да засегне така съществуващия интернет, споделиха от CNBC.

През последните няколко години нарастващият брой от хора прогнозира т.нар. Splinternet, идеята, че може да се появи един вид „разделен интернет" - един, ръководен от САЩ, и един - от Китай.

Въпреки че няма унифицирана дефиниция на splinternet, експерти коментираха в „Отвъд долината“, подкаст на CNBC, че данните ще играят ключова роля в мащаба на всякакъв вид смущения в интернет, който използваме днес.

До известна степен вече може да се види разцеплението в глобалния интернет. За известно време Китай ефективно блокира работата много американски технологични компании като Google и Facebook. В Китай приложенията, които хората използват, са много различни. Вместо Amazon има Taobao или JD.com, собственост на Alibaba. WeChat е избраното приложение за съобщения за над милиард души. А Пекин принуждава технологичните компании да цензурират съдържанието, считано за политически чувствително.

Но това е само един от аспектите. Необходимостта да се използват различни приложения е управляема. Раздробяването на интернет може да навлезе по-дълбоко в области като стандартите (правила, които позволяват на някои технологии да работят заедно в глобален мащаб) и трансфера на данни. Последното е една от най-важните точки, а управлението на данните е една от областите на конфликт между страните по света.

Кампанията на САЩ срещу китайски технологични компании се фокусира върху обвиненията, че те представляват заплаха за националната сигурност поради начина, по който могат да обработват данните на американските потребители.

Например в изпълнителната си заповед от 6 август, заплашваща да забрани приложението за социални медии TikTok, президентът Доналд Тръмп заяви, че услугата събира „огромни части от информация“ за американците, които могат да попаднат в ръцете на Китайската комунистическа партия.

TikTok е собственост на базираната в Пекин компания ByteDance. Компанията многократно отрече тези твърдения. Но администрацията на Тръмп принуди TikTok да постигне споразумение, което ще позволи на Oracle да обработва американски потребителски данни, за да гарантира, че те няма да бъдат прехвърлени никъде. Това споразумение все още не е финализирано.

Това е пример за локализация на данни - т.е. мястото, където данните на гражданите на дадена държава трябва да се съхраняват и обработват. Това се случва и в Китай.

Европейският съюз, който се е заел да регулира практиките за събиране и обработка на данни на компании, работещи в блока, също е в противоречие със САЩ.

ЕС и САЩ имаха споразумение, известно като „щит за поверителност". Това е рамка за предоставяне на компании от двете страни на Атлантическия океан на механизъм за спазване на изискванията за защита на данните при прехвърляне на лични данни от Европейския съюз и Швейцария в САЩ. Това споразумение се използва от хиляди компании.

Но Европейският съд, най-висшият съд на ЕС, отмени споразумението по-рано тази година, заявявайки, че то не защитава адекватно личния живот на европейските граждани. Загрижеността в този случай се фокусира върху някои от законите, които САЩ имат около наблюдението на своите граждани. Съдът беше обезпокоен, че американското законодателство не успява да защити личните данни на хората от държавното наблюдение по същия начин, както прави европейското законодателство.

Въвеждането на по-строги правила около потоците от данни може да доведе до така наречените неутрални епицентрове на данни, според Абишур Пракаш, геополитически специалист в Центъра за иновации на бъдещето (CIF), консултантска компания, базирана в Торонто.

Той се позовава на сделката с TikTok, която все още е в процес на преговори. В настоящия си вид ще бъде създадено ново предприятие, базирано в САЩ, наречено TikTok Global. Oracle и Walmart ще притежават 20% от него. ByteDance заяви, че ще притежава останалите 80%. 

Оracle обаче твърди че ByteDance няма „да притежава“ TikTok Global. ByteDance заяви, че няма да прехвърли своя алгоритъм или технология на Oracle като част от сделката.

Пракаш допълни, че в един момент това може да означава, че „алгоритъмът на ByteDance може да има достъп до данните в САЩ, въпреки че целият смисъл на сделката е да се спре взаимодействието на американските данни с Китай".

Това ще доведе до това някои страни да започнат да играят роля на посредник:

Появява се геополитическата възможност да имаме това, което аз наричам епицентрове с неутрални данни, тоест определени държави, като... Сингапур или ОАЕ, ще се превърнат в неутрални центрове, където нациите ще съхраняват някои видове данни, които след това могат да бъдат достъпни от други държави и компании“, допълни Пракаш пред CNBC.





 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: