Русия регистрира втора ваксина срещу COVID-19

Русия регистрира втора ваксина срещу COVID-19 Снимка: pikist.com

Според здравното министерство около 400 пациенти с висок риск вече са били ваксинирани с първата ваксина „Спутник V", която обаче все още не е общодостъпна.

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда (14 октомври), че Държавният изследователски център по вирусология и биотехнологии „Вектор" в Новосибирск е регистрирал EpiVacCorona - втората ваксина в страната срещу коронавирус, предаде ТАСС.

„Доколкото знам, ние разработваме и друга ваксина в центъра „Чумаков" към Руската академия на науките", отбеляза Путин по време на среща с министри от правителството.

В същото време вицепремиерът Татяна Голикова разкри, че първата партида от ваксината, разработена от института в Новосибирск, ще се състои от 60 000 дози, а кандидатът за ваксина от център „Чумаков" се очаква да приключи тестовете до декември.

През август Русия стана първата държава, която предостави регулаторно одобрение за ваксина срещу COVID-19, като направи това още преди завършването на необходимите мащабни тестове, предизвиквайки по този начин загриженост сред част от световната научна общност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: