Преговори в риск - Япония и Южна Корея в спор от Втората световна война

Преговори в риск - Япония и Южна Корея в спор от Втората световна война Снимка: wikimedia.org

Япония може да не присъства на среща на върха заедно с лидерите на Китай и Южна Корея през тази година, съобщава японска медия. Причината е в отношенията между Япония и Южна Корея.

Дипломатическите връзки между двете азиатски страни се влошиха през 2018-а, когато Върховният съд на Южна Корея отсъди, че японски производител на стомана трябва да плати обезщетения заради обвинения в принудителен труд по време на Втората световна война. Това предизвика ответна реакция, като Япония ограничи износа на някои ключови високотехнологични материали към Южна Корея.

Южна Корея се готви да бъде домакин на тристранна среща на върха, която се провежда приблизително веднъж годишно, с участието и на лидерите на Китай и Япония. Японската новинарска агенция „Киодо" цитира дипломатически източници, според които японският министър-председател Йошихиде Суга е „невъзможно" да присъства на срещата поради проблемния за японската страна въпрос.

Японският министър на външните работи Тошимицу Мотеги не потвърди и не отрече информациите, но заяви, че срещата на върха в Южна Корея все още не е насрочена.

Все още има много неясноти около срещата между Китай, Япония и Южна Корея, като сред тях са и точните дати, на които ще се проведе тя", заяви външният министър на Япония по време на редовна пресконференция.

Върховният съд на Южна Корея отсъди в свое решение от 2018-а, че японският производител на стомана Nippon Steel трябва да заплати обезщетения на четирима южнокорейски граждани заради принудителен труд по време на Втората световна война. Друг южнокорейски съд, който е от по-ниска инстанция, одобри през 2019-а запор на част от активите на компанията. Nippon Steel подаде жалба срещу решението през август тази година.

Японското правителство твърди, че решенията на южнокорейските съдилища са в противоречие с международното право, тъй като всички искове за обезщетение, произтичащи от управлението на Япония на Корейския полуостров в периода 1910-1945 г., са уредени от договор през 1965 г.

Японският премиер Суга, който влезе в длъжност през миналия месец, призова още в първата си среща с южнокорейския президент Мун Дже-Ин за възстановяване на увредените отношения между двете страни.

По-късно Суга заяви, че „Япония ще продължи да изисква подходящи действия от страна на Южна Корея в решаването на въпроса", като не даде подробности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: