Европейските лидери настояват за ясни правила при сключване на търговска сделка с Великобритания

Европейските лидери настояват за ясни правила при сключване на търговска сделка с Великобритания Снимка: wikimedia.org

Френският президент Еманюел Макрон и други европейския лидери ще настояват за въвеждането на строги правила относно прилагането на потенциална търговска сделка с Великобритания.

Това изискване на евролидерите се предвижда с оглед на действията на британското правителство. С въвеждането на „спорното" законодателство, даващо възможност на британските министри да променят едностранно споразумението за напускане на ЕС, упрявляващите във Великобритания са демонстрирали, че не може да се вярва на това, което казват, предава вестник Financial Times.

Дипломати на Европейския съюз заявиха, че европейските лидери ще призоват главния преговарящ за Европейския съюз по въпросите за Брекзит, Мишел Барние, да гарантира, че правилата за лоялна конкуренция между бизнеса на Европейския съюз и този на Великобритания ще бъдат подкрепени от ясни възможности на европейската общност да реагира при нарушения на поетите ангажименти от страна на Обединеното кралство.

Франция и други държави с развит риболов ще подчертаят своята решимост да запазят квотната система за риболов в британските териториални води. Това би поставило Барние в много трудно положение с доста малко възможности за договаряне с британските власти, допълва  Financial Times.

Европейският съюз иска да си осигури постоянен достъп и устойчиви правила за риболов в британските териториални води, което е важен въпрос за Франция, където крайбрежните общности, занимаващи се с риболов, имат голямо политическо влияние. Великобритания желае сделка, подобна на тази, която страната има с Норвегия, където всяка година се определят нови квоти за риболов в съответния регион.

Британския министър-председател Борис Джонсън постави като краен срок за достигане до споразумение 15 октомври, когато ще се проведе срещата на Европейския съвет.

Джонсън е заявил в неделя на германския канцлер Ангела Меркел, че през следващите дни трябва да се постигне напредък в преговорите с Европейския съюз, за да се преодолеят „сериозни пропуски", по-специално в областта на рибарството и равнопоставеността на бизнеса на континента и във Великобритания. Това предадоха от кабинета на британския премиер.

Борис Джонсън повтори отново своето виждане, че „постигането на сделка в следващите няколко дни би било от полза и за двете страни, но в същото време Великобритания е готова да приключи преходния период в отношенията с ЕС и без сделка, като така ще търгува с общността по правилата на Световната търговска организация".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: