ЕС подготвя 20 млрд. евро за подкрепа на Западните Балкани

ЕС подготвя 20 млрд. евро за подкрепа на Западните Балкани Снимка: pxfuel.com

Очаква се Съюзът да осигури нови 20 млрд. евро под формата на инвестиции.

Еврокомисарят по разширяването на Европейския съюз Оливър Вархели заяви, че блокът се стреми да осигури нови 20 млрд. евро под формата на инвестиции, за да се подпомогнат Западните Балкани в стремежа им да наваксат в икономическо отношение спрямо останалата част на Европа.

Докато е в Скопие, като част от политическата му обиколка на Балканите, Вархели обяви, че средствата, които ЕС планира да събере с помощта на своите международни финансови партньори, ще са от полза за региона на Западните Балкани да се възстановят от финансовите последици, които пандемията от коронавирус причини.

Евросъюзът вече отдели 9 млрд. евро от бюджета си в подкрепа на Западните Балкани, където се намира и Северна Македония.

Вархели допълни още, че страните в югоизточния европейски регион трябва да подобрят значително своите енергийни системи, като ги направят по-надеждни и по-екологични. Подобрение изисква и дигиталната инфраструктура на региона.

„Само замяната на въглищата с природен газ ще намали парниковите емисии с до 60%", заяви еврокомисарят.

Оливър Вархели призова правителството на Северна Македония да продължи с планираните реформи, което е най-важното условие за присъединяването на страната към Европейския съюз. Брюксел иска да види напредък по въпроси като спазването на върховенството на закона, борба с корупцията и реформирането на съдебната система.

ЕС изисква наличието на бърза и ефективна работа по зададените теми. Искаме да видим реални резултати", каза Вархели.

Северна Македония и Албания получиха зелена светлина за започване на разговори с Европейския съюз относно бъдещо членство на двете страни.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС заяви, че първите междуправителствени конференции с двете страни, които ще маркират официалното започване на преговорите за членство в съюза, могат да бъдат свикани до края на настоящата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: