Тайван се надява Доналд Тръмп да продължи да противодейства на Китай

Тайван се надява Доналд Тръмп да продължи да противодейства на Китай Снимка: flickr.com

Тайван е подложен на все по-силен военен натиск от страна на Китай, който твърди, че островът е негова територия.

Тайван изрази надеждите си настоящият президент на Съединените щати Доналд Тръмп да се възстанови напълно от COVID-19 и да продължи своята политика на опониране на Китай. Това заяви говорител на тайванския парламент днес, понеделник.

Тайван е подложен на все по-силен военен натиск от страна на Китай, който твърди, че островът е негова суверенна територия. Китайските военновъздушни сили редовно правят полети над тайванското въздушно пространство през последните няколко седмици.

В изявление преди националния празник на Тайван, който е на 10 октомври, говорителят на тайванския парламент Ю Сай-Кън заяви, че е бил шокиран, когато е разбрал за заболяването на американския президент. Тайванският политик каза още, че пожелава скорошно възстановяване на Тръмп от името на законодателната власт в Тайван.

Искам да му пожелая бързо оздравяване, за да може да продължи да води досегашната си програма на противодействие на китайската външна политика", каза Ю Сай-Кън.

От влизането на Доналд Тръмп в Белия дом отношенията между САЩ и Китай достигнаха най-лошото си състояние от десетилетия, като основните противоречия между двете страни са относно търговията, политиката на Китай в Хонконг и Тайван, както и много други.

Администрацията на президента Тръмп превърна противопоставянето на Китай в цел номер едно на политическата си програма. Американските власти отчетливо критикуват отношението на китайските власти към човешките права, независимо дали става дума за отдалечения китайски регион Синдзян или Хонконг.

САЩ, подобно на много други страни, не признават официално правителството на Тайван. Независимо от това, американската страна е най-големият доставчик на оръжие за малката островна държава, а също е и най-силният й международен партньор.

Президентът на Тайван, Цай Инуън, както и на Китай, Си Дзинпин, изразиха своите пожелания за бързо възстановяване на Доналд Тръмп и неговата съпруга Мелания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: