Цените на петрола поеха нагоре на фона на перспективата за изписване на Тръмп от болницата

Цените на петрола поеха нагоре на фона на перспективата за изписване на Тръмп от болницата Снимка: pixabay

Анализаторите очакват, че тази седмица цените ще бъдат чувствителни към новините.
Котировките на петрола се повишиха с над 2% тази сутрин в азиатската електронна сесия, след като лекарският екип на Доналд Тръмп съобщи, че президентът на САЩ се подобрява и може да бъде изписан още днес, съобщава БТА.

Президентът на САЩ се лекува от петък във военната болница „Уолтър Рийд" в предградие на Вашингтон, след като беше установено, че се е заразил с COVID-19. В петък, заради новината, че американският президент Доналд Тръмп и съпругата му са дали положителни резултати за коронавирус, цената на ноемврийските фючърси се срина с $ 1,67 (4,3%) - до $ 37,05 за барел, което бе най-ниското им ниво от 8 септември. Днес те поскъпват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 1,06 долара (2,864%) до 38,11 долара за барел. 

Миналата седмица сортът Brent загуби около 8% от цената си, а WTI - 7,4%. Цената на декемврийските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта в 9,15 часа българско време нараснаха с 0,97 долара (2,47%) от стойността при затварянето в петък, до 40,24 долара за барел. В предишната сесия тези контракти поевтиняха с 1,66 долара (4,1%) - до най-ниското си ниво от 12 юни - 39,27 долара за барел.

Фючърсите са под натиск от седмици, тъй като нарастващите случаи в Европа и САЩ пораждат опасения за икономическото  възстановяване. Съобщенията обаче, че Доналд Тръмп и няколко други служители на Белия дом са се разболели от вируса, засилиха това безпокойство, причинявайки рязко падане на Brent и WTI към края на търговията в петък", казват анализатори от ANZ, цитирани от S&P Global Platts.

Като цяло перспективите за петролния пазар остават неблагоприятни, тъй като новите карантинни мерки заплашват глобалното икономическо възстановяване и оказват натиск върху търсенето на суровината, докато OPEC+ се опитва да намали предлагането чрез спазване на производствените квоти, пише S&P Global Platts.

Както отбелязва агенцията, тази седмица цените на петрола ще бъдат чувствителни към новините за разпространението на коронавируса, както и за съдбата на новия пакет от мерки за подкрепа на американската икономика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: