Китайският посланик във Вашингтон: Има огромни предизвикателства в отношенията между САЩ и Китай

Китайският посланик във Вашингтон: Има огромни предизвикателства в отношенията между САЩ и Китай Снимка: flickr.com

Посланикът на Китай в САЩ, Цуй Тянкай, заяви в четвъртък, че отношенията на Китай със Съединените щати се сблъскват със сериозни предизвикателства, които не могат да търпят отлагане и има нужда от разглеждане и от двете страни.

По време на виртуална церемония в чест на националния празник на Китай китайският посланик в САЩ изрази увереност, че Пекин желае да развива друстранни отношения със Съединените щати, които се основават на „добра воля и искреност".

Отношенията между Китай и САЩ са подложени на множество изпитания и труден диалог, каквито не сме виждали през последните 41 години на дипломатически връзки между двете страни", допълни китайският посланик.

Очевидно е, че има хора, личности и организации, които се опитват да конфронтират двете страни, да разпалят идеологически сблъсък и дори нова студена война. Това значително уврежда интересите на американците и китайците. Ние вярваме в това, че силна и стабилна връзка между САЩ и Китай може да бъде от полза и за двете страни."

Искаме да развиваме двустранни отншения със САЩ, които да се основават на добра воля и искреност. Не трябва да губим никакво време, за да изгладим различията си и да върнем двустранните си отношения на прав път, без конфронтация или конфликт, а само взаимно уважение и сътрудничество, от което да спечелят и двете страни", завърши Цуй Тянкай.

Призивът на китайския посланик в САЩ идва, когато отношенията Китай-САЩ са в най-лошото си състояние от десетилетия, докато тече президентската кампания на Доналд Тръмп за втори мандат в Белия дом. Двете най-големи икономики в света имаха противоречия в сектори като търговия, технологично съперничество, съперничество в областта на сигурността. Сблъсъци имаха и на теми като човешките права и коронавируса, за чието разпространение Тръмп обвинява Китай.

През миналата седмица на Общото събрание на ООН Тръмп поиска Китай да бъде държан отговорен за разпространението на COVID-19. В същото време китайският президент Си Дзинпин се обяви за всеобщо сътрудничество в борбата с пандемията от вируса. Той добави, че Китай не търси да води „нито студена война, нито реална война с никого".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: