Компании атакуваха допълнителните мита, наложени от Тръмп на Китай

Компании атакуваха допълнителните мита, наложени от Тръмп на Китай Снимка: pikist.com

Жалбите са депозирани пред Международния търговски съд в Ню Йорк.

Американски и мултинационални компании от автомобилната, текстилната индустрия и търговията атакуваха в съда администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заради допълнителните мита, наложени върху стоки, внасяни от Китай, предаде France-Presse.

 

Сред компаниите, депозирали жалбата пред Международния търговски съд в Ню Йорк, са Home Depot, производителят на китари Gibson, марката за луксозно облекло Ralph Lauren, производителят на компютри Lenovo, компанията за плодове и зеленчуци Dole и фирмата за оборудване за голф Callaway.

 

Миналата сряда (23.09.2020 г.) жалби подадоха големите автомобилни компании в света като Tesla, Ford, Mercedes и Volvo.

 

Броят на корпорациите, които се надигнаха срещу допълнителните мита, наложени на стоките, които се внасят от Китай, нарасна значително през последните дни с наближаването на президентските избори в САЩ на 3 ноември.

 

Всички компании твърдят, че тези мита, наложени в търговския конфликт между Вашингтон и Пекин, са незаконни. Поради това те настояват за отмяната им и искат всички суми, събрани от американските митници след влизането в сила на новите мита, да бъдат върнати.

 

Световната търговска организация определи на 15 септември 2020 г. като незаконен първия транш от мита, наложени от САЩ върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара.

 

Наказателните мита, въведени от САЩ за стоки от Китай, се плащат от вносителите. Това, според целта на американското правителство, трябва да намали китайския внос и огромния търговски дефицит на САЩ с Китай.

 

Допълнителните мита от 25% продължават да се прилагат върху китайски стоки за 250 млрд. долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: