New York Times обвини Тръмп в неплащане на данъци

New York Times обвини Тръмп в неплащане на данъци

Публикацията идва в ключов момент преди президентските избори.

Почти месец преди президентските избори в САЩ експлозивен материал на New York Times насочва вниманието към финансите на действащия президент Доналд Тръмп. Според медията американският президент е платил само 750 долара федерален данък върху доходите през 2016 и 2017 г., пише investor.bg.

Тръмп нарече статията „тотални фалшиви новини“, като допълни, че е платил „много". Той щял ДА публикува данъчните си декларации, когато приключи проверката на данъчния орган IRS, която продължава от години. „IRS не се отнася добре с мен. Отнася се много лошо с мен“, заяви президентът на САЩ. 

Медията съобщава, че според документите, до които е получила достъп, наред с други неща, през единадесет от 18-те години, за които те се отнасят, президентът не е платил данък върху доходите. Не са включени личните му данъчни декларации от 2018 и 2019 г. 

Данъчните документи на президента са желани от години както в средите на политиката, така и от различни прокурори. Тръмп е първият президент след Роналд Рейгън, който отказва да публикува данъчните си декларации. Демократите в Камарата на представителите се опитват да получат документите от години, включително от Deutsche Bank, която е личната банка на Тръмп, неговото семейство и Trump Organization от около 20 години. 

Оценката на вестника показва една моментна снимка на Доналд Тръмп, която той би искал да държи далеч от обществеността, пише investor.bg. През годините президентът си изгради имидж на успешен бизнесмен и магнат в сферата на недвижими имоти,  което e важен фактор за избирателите. Пред данъчната служба IRS обаче той се представя като предприемач, който отчита хронични загуби и систематично ги използва, за да плаща възможно най-малко или никакъв данък. Тръмп твърди, че е генерирал от 2000 г. загуба от 316 милиона долара само от своите голф игрища.

Документите предоставят и нови доказателства за многото конфликти на интереси между ролята му на президент и корпоративната дейност на Trump Organization, от която той едва се дистанцира. Много въпроси обаче остават отворени - каква е точно стойността на активите му, какъв е размерът на дълговете му, от кого е вземал заеми и на каква стойност са те?

Според New York Times става дума и за възстановяване на данъци в размер на 72,9 милиона долара, които Тръмп е получил след високите си загуби. Ако трябва да върне парите, включително с лихви и евентуално плюс глоби, сумата би възлязла на над 100 милиона долара.

Според вестника Тръмп вероятно използва консултантски такси като начин да плаща на децата си. Между 2010 и 2018 г. той приспада 26 милиона долара като бизнес разход за „консултантски такси“. Във формулярите си за данъчните Иванка Тръмп отчита консултантски доход, който съответства на данните в данъчните декларации на баща ѝ. Това потенциално може да е нарушение на правилата на IRS, забраняващи прекомерно заплащане на консултанти или разпоредби срещу прикриване на данъци върху подаръци и наследство.

В момента президентът се противопоставя пред съда на опит на прокурори от Манхатън да получат достъп до данъчните му документи. Законовите опити на комисии в Камарата на представителите и окръжния прокурор на Ню Йорк Сайръс Ванс да получат важни финансови документи трябваше да бъдат решавани от Върховния съд. Върховният съд отсъди в полза на Тръмп в някои части през лятото и реши, че по други решения трябва да решават други съдилища.

"Изглежда, че президентът е изиграл данъчния кодекс в своя полза и използва правни битки, за да забави или да избегне плащането на това, което дължи", каза в изявление за Bloomberg председателят на House Ways and Means Ричард Нийл. Комисията на Нийл участва в текущите съдебни спорове за получаване на данъчните декларации на Тръмп.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: