До 40% по-малко добив на грозде в Североизточна България

До 40% по-малко добив на грозде в Североизточна България Снимка: paysdepoesie.wordpress.com

Спад между 30 - 40% на добива на грозде ще има тази година заради сушата това лято, прогнозира в интервю за БНР Петьо Бошнаков  - член на управителния съвет на Черноморска лозаро-винарска камара и един от най-големите производители на грозде в Североизточна България. По думите му в Южна България има повече поражения върху реколтата, особено върху червените сортове, които зреят по-късно.

 

Качеството на събраното до момента грозде е отлично, с много висока захарност, но някъде има спад в киселинността, каза още Бошнаков.

 

По-малкото продукция ще доведе  до по-малки количества вино, които ще бъдат произведени тази година. Това от своя страна ще предизвика дефицит на пазара и изчистване на стари запаси, които са залежали в избите. 
 


 

Има натрупани резерви от миналата година, които поради ковид кризата не бяха реализирани, но сега ще бъдат пуснати на пазара и ще компенсират до някаква степен намалението, коментира още Бошнаков.

 

„За съжаление сушата през тази година ще се отрази и на реколтата през следващата, тъй като лозята задават своето плододаване още от текущата година за следващата. Затова през следващата година също не очакваме високи добиви, независимо дали ще е по-благоприятна от климатична гледна точка“, прогнозира лозарят.

 

Според Черноморската лозаро-винарска камара предвидената от държавата финансова помощ „де минимис" е много малка, затова представителите й предлагат увеличаване на пряката субсидия за лозарството, по подобие на другите държави в ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: