Готвят нов проект за прием в детските градини на Столична община

Готвят нов проект за прием в детските градини на Столична община Снимка: pikist.com

Постоянен адрес над 3 години в София на родителите ще бъде предимство за прием на дете в детска градина.

В Столична община изготвиха нов проект на Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителни групи в общинските училища, предаде БНТ.

Проектът е пуснат за обществено обсъждане. Той е разработен в съответствие с европейското законодателство.

Наредбата предвижда най-много точки - 4 - при класиране в детска градина или ясла да получават децата, чиито родители имат постоянен адрес в София от над 3 години. С точка по-малко - при постоянен адрес през последните от 1 до 3 години, и 2 точки - при само 1 година.

 

Досега за постоянен адрес се даваха 3 точки, без значение колко време родителите са живели в столицата.

 

Проектът предвижда промяна да има и при настоящия адрес на родителите - 3 точки ще получава дете, чийто родител е с настоящ адрес през последните над 3 години. С точка по-малко - през последните от 1 до 3 години, и 1 точка - през последната 1 година.

 

Тази точкова система ще се прилага за прием на деца за яслени групи в самостоятелни детски ясли и детски градини и първа градинска група в детски градини.

 

При децата от втора до четвърта градински групи в детски градини и в подготвителни групи в училищата ще се гледа постоянният адрес на детето в столицата. Ако детето е живяло през последните над 3 години в столицата, то ще получава при класирането 4 точки.

 

С точка по-малко ще получава, ако през последните от 1 до 3 години е било жител на София, а 2 точки - през последната 1 година.

 

Промяна ще има и при настоящия адрес на детето - 3 точки в класирането то ще получава, ако през последните над 3 години е живяло в София. С точка по-малко, ако е било жител на столицата през последните от 1 до 3 години, и 1 точка, ако настоящият адрес на детето не е променян преди датата на класиране през последната 1 година.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: