Русия смята да развие военно сътрудничество с Иран

Русия смята да развие военно сътрудничество с Иран Снимка: pixabay.com

Русия планира да развие военно сътрудничество с Иран след изтичането на 18 октомври на международното оръжейно ембарго, наложено върху ислямската република, съобщи Франс прес.

След 18 октомври, когато настъпи краят на специалния режим, въведен с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, пред нас ще се открият нови перспективи за сътрудничество с Иран във военната сфера." Това каза пред агенция Интерфакс заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.
В какви обеми и в каква насока ще се развие това сътрудничество, предстои да бъде решено. Но в никакъв случай това няма да зависи от незаконните действия на американското правителство, което опитва да сплаши целия свят", допълни той.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в средата на септември, че САЩ ще попречат на Иран да се сдобие с руски и китайски оръжия, когато изтече ембаргото. Няколко дни по-късно САЩ заявиха, че всички санкции на ООН срещу Иран влизат отново в сила, а оръжейното ембарго е продължено.

Тези санкции бяха отменени по силата на международно споразумение, сключено във Виена през 2015 г., чиято цел бе да ограничи иранската ядрена програма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: