Русия смята да развие военно сътрудничество с Иран

Русия смята да развие военно сътрудничество с Иран Снимка: pixabay.com

Русия планира да развие военно сътрудничество с Иран след изтичането на 18 октомври на международното оръжейно ембарго, наложено върху ислямската република, съобщи Франс прес.

След 18 октомври, когато настъпи краят на специалния режим, въведен с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, пред нас ще се открият нови перспективи за сътрудничество с Иран във военната сфера." Това каза пред агенция Интерфакс заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.
В какви обеми и в каква насока ще се развие това сътрудничество, предстои да бъде решено. Но в никакъв случай това няма да зависи от незаконните действия на американското правителство, което опитва да сплаши целия свят", допълни той.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в средата на септември, че САЩ ще попречат на Иран да се сдобие с руски и китайски оръжия, когато изтече ембаргото. Няколко дни по-късно САЩ заявиха, че всички санкции на ООН срещу Иран влизат отново в сила, а оръжейното ембарго е продължено.

Тези санкции бяха отменени по силата на международно споразумение, сключено във Виена през 2015 г., чиято цел бе да ограничи иранската ядрена програма.