Протести в Швейцария по въпроса за климатичните промени

Протести в Швейцария по въпроса за климатичните промени Снимка: wikimedia.org

Исканията на протестиращите към швейцарското правителството са за повече внимание към климатичните промени

Около 400 протестиращи се събраха на площад близо до Националната банка на Швейцария и парламента на страната в Берн в понеделник сутринта, по информация на Ройтерс.

Лидерите на протеста заявиха, че демонстрацията им цели да покаже бездействието на правителството по отношение на климатичните промени.

Говорителка на демонстрантите, които са от множество природозащитни организации, подчерта, че са се събрали на така наречения Федерален площад, където се помещават органите на централната власт на Швейцария, за да поставят на преден план исканията си за намаляване на нетните въглеродни емисии до нула за периода до 2030 г.

Дойдохме тук рано сутринта, за да се борим да спрем изцяло нетните въглеродни емисии в следващите 10 години. Ще стоим тук, в сърцето на град Берн, от днес до петък. Много от хората по света не са добре запознати с това, но решаването на кризата с промените в климата не търпи отлагане. Надяваме се нашите действия да спомогнат за промяната", заяви говорителката на протеста Фрида Колман.

Същите групи от природоактивисти са участвали в демонстрации в Цюрих и Базел през юни 2019-а по информация на Ройтерс. При тези събития през миналата година са били арестувани десетки активисти, които не са осигурили достъп до швейцарските банки Credit Suisse и UBS.

Протестиращите не са разрешавали достъпа до сградите на двете банки заради твърдения, че последните са финансирали дeйности, свързани с изкопаеми горива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: