Не можеш да блъснеш кола в пристъп на ярост и да искаш застрахователят да покрие щетите

Не можеш да блъснеш кола в пристъп на ярост и да искаш застрахователят да покрие щетите

Наскоро шофьор от Британска Колумбия, Канада, научи по трудния начин, че не можеш да блъснеш колата си в нечия чужда, докато си ядосан на другия шофьор, на паркинг и след това да поискаш застрахователят да покрие ремонта, пише Canadian Underwriter.

Маджид Абуд чака с колата си на паркинг в ресторант в Съри, Британска Колумбия, на 20 ноември 2019 г., докато Реджеп Нукович паркира назад на паркомясто. Двата автомобила се блъскат и по-късно Абуд предявява иск до Застрахователната корпорация на Британска Колумбия (ICBC) за щети на колата му в размер от 2000 долара.

Обясненията на водачите пред ICBC за това кой е отговорен за катастрофата се различават значително.

Абуд каза пред ICBC и Трибунал за гражданска резолюция на Британска Колумбия (CRT), че Нукович се е бавила прекалено много при паркирането, докато говори по мобилния си телефон. Казва, че е натиснал клаксона, за да й покаже, че чака. Той твърди, че е свалил прозореца си и е казал на Нукович, че не е редно да го кара да чака, докато говори по мобилния си телефон. Когато Нукович най-накрая паркирала, Абуд каза, той е минал покрай колата й, но Нукович изведнъж тръгнала напред с колата си и ударила предната дясна броня на Абуд.

Абуд предостави снимки на местопроизшествието, на които се вижда, че колата на Нукович е паркирана на около метър от задната маркировка на паркомястото. Това доказва, че Нукович трябва да е излязла напред от мястото, за да удари колата на Абуд, каза той пред застрахователя и CRT.

Твърдението на Нукович обаче, потвърдено от полицейски служител, който не е бил на служба, но е бил свидетел на местопроизшествието, говори за инцидент на пътна ярост, установи CRT.

„На 21 ноември 2019 г. Реджеп съобщи за произшествието на ICBC по телефона. Тя каза, че  Абуд е свирил с клаксона си и мигал с фаровете си, докато Реджеп паркирала назад. Когато Реджеп паркирала, г-н Абуд изтеглил автомобила си до нейния, докато крещял и псувал, след което „забил“ колата си в колата на Реджеп.“

Както се оказа, свидетел на местопроизшествието е полицай извън служба.

„На 25 декември 2019 г. полицай С. (чието фамилно име не фигурира в съдебния документ) изпрати на ICBC копие от писменото си полицейско изявление“, пише в решението си CRT. „Полицай С. написа, че е бил извън дежурство и седял в колата си с лице към паркинга, когато видял превозното средство на г-н Абуд на пътя на паркинга. Полицай С. видял г-н Абуд да свири многократно, след това да сваля прозореца си и да крещи и псува Нукович. Полицай С. чул как Реджеп се извинява на г-н Абуд, докато той продължавал да псува и да свири с клаксона си.

Полицай С. написа, че е чул господин Абуд да кара двигателя си да ръмжи и след това изведнъж се хвърлил напред и е ударил превозното средство на Реджеп. Полицай С. слязъл от колата си и се намесил. Видял, че господин Абуд е доста аафектиран и разстроен."

Съдът предпочете показанията на полицая и одобри насрещния иск на ICBC, призоваващ Абуд да заплати разходите за ремонт на автомобила. ICBC заяви, че Абуд е нарушил застрахователния си договор, като умишлено се е блъснал в колата на Нукович и е направил невярно твърдение за произшествието нарочно.

Раздел 55 (7.1) от Наредбите за застраховането на Британска Колумбия гласи, че застрахованите шофьори нарушават застрахователния си договор, ако умишлено извършват акт на насилие с превозно средство.

ICBC иска от Абуд 1298,04 долара за оправяне на колата на Нукович. CRT намали това на 791,74 долара, като установи, че ICBC няма право да не приспада 500 долара, които Нукович е отговорна да плати.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: