Разработиха лазерно „зрение" за автомобили против мъгла

Разработиха лазерно „зрение" за автомобили против мъгла Снимка: www.nature.com

Новата система е способна да „вижда" през стените.

Едно от най-неприятните и опасни метеорологични условия за водачите на автомобили е мъглата. Изследователи от Станфорд (САЩ) създадоха ново устройство, което може да помогне за справянето с този проблем. То разпознава различни обекти даже през гъста мъгла, облаци и дим.

 

Резултатите от тестването на устройството са публикуван в научното списание Nature Communication. Екип от изследователи от Станфордския университет взима за основа софтуер, подобен на този, който се използва от безпилотните автомобили за разпознаване на обкръжението.

 

Учените добавят към него алгоритъм, възстановяващ скрити триизмерни обекти на основата на движението на фотоните (частици светлина). Техниката реконструира разсеяната или отразената от препятствията светлина.

 

По време на изпитанието лазерното устройство успява да види обекти, скрити зад преграда от стиропор с дебелина почти половин сантиметър. За човешкото око това е невъзможно.

 

Системата работи по следния начин: към препятствието се насочва свръхчувствителен лазер.  Няколко фотона от лазерната светлина преминават през него, срещат обекта и частично се връщат обратно. Компютърът използва получената информация, обработва я и възстановява очертанията на скрития обект.

 

Учените имат намерение да усъвършенстват системата и да обмислят внедряването й в безпилотни автомобили. Тя също така може да помогне в изследването на космически обекти - с нейна помощ учените ще могат да видят повърхността на спътници или на други планети през ледени облаци и други препятствия.

 

Засега системата все още не е съвършена: за да обработи данните, на алгоритъма са му нужни от една минута до един час.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: