Автомобилната индустрия е застрашена от нови загуби

Автомобилната индустрия е застрашена от нови загуби Снимка: pixabay.com

Сериозни финансови проблеми биха възникнали при Brexit без сделка

Британски и европейски автомобилни производители предупреждават, че евентуален Brexit без сделка ще доведе до загуби за автомобилната индустрия в размер на 100 млрд. британски лири през следващите 5 години.

Това ще е нов тежък удар по отрасъла след сриването на финансовите му показатели заради кризата, причинена от COVID-19.

Писмо, подписано от 23 търговски групи от цяла Европа, призовава британското правителство да намери начин да сключи търговско споразумение с Европейския съюз. В писмото се казва, че без споразумение „ще има пагубно за автомобилния сектор покачване на митническите тарифи".

Автомобилната индустрия вече понесе загуби в размер на 90 млрд. паунда през тази година заради разпространението на коронавируса, по данни на Асоциацията на автомобилните производители и търговци на Великобритания.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020-а, но до края на годината двете страни са в „преходен период", в който търговският обмен между двете страни е без такси. С напредването на времето се повишава и страхът от излизане на Великобритания от рамките на общия пазар и митническия съюз на ЕС на 31 декември 2020 г. без търговско споразумение.

Асоциацията на европейските производители на автомобили, която е авторът на писмото, отправено към британското правителство, заяви, че „сключване на търговско споразумение е от изключителна важност и за двете преговарящи страни".

Ако не се стигне до сключване на споразумение, нашият сектор ще пострада много тежко за втори път само в рамките на година, след като през тази година търпи жестоки загуби от пандемията с коронавирус", каза Ерик-Марк Хойтема, който е генерален директор на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

Изпълнителният директор на Асоциацията на автомобилните производители и търговци на Великобритания, Майк Хоус, заяви, че сделка за след Брекзит е задължителна, защото индустриите на ЕС и Великобритания са изключително тясно свързани.

Допълнителните такси за внос и износ, които ще се въведат при Брекзит без сделка, само ще увеличат загубите в автомобилния сектор, които и към момента са големи заради световната пандемия. Това би поставило оцеляването на целия бизнес и поминъка на много семейства на карта", допълни Хоус.

Според правилата на Световната търговска организация, митническите тарифи за износ на автомобили са 10% и 22% за износ на микробуси и камиони.

Подобни увеличения при Брекзит без сделка ще се отразят на крайната цена на автомобилите, което ще окаже най-голямо влияние върху потребителите и търсенето от тяхна страна.

По изчисления на Асоциацията на автомобилните производители и търговци на Великобритания, Брекзит без споразумение ще доведе до около 49 млрд. паунда загуби за бизнеса в Обединеното кралство и до около 52 млрд. паунда за този в Европейския съюз в рамките на следващите 5 години.

Британската асоциация призовава за сключване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Великобритания, което да важи и за автомобилни части и автомобили, движещи се на алтернативно гориво. Сред исканията е „да няма никакви митнически такси и квоти за внос".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: