Продажбите на автомобили няма да се възстановят скоро

Продажбите на автомобили няма да се възстановят скоро Снимка: Pixabay

Усилията на правителствата за подкрепа на индустрията са ограничени, смятат анализатори.

Продажбите на автомобили няма да се възстановят до нивата си отпреди кризата поне до средата на десетилетието, се казва в нов доклад на международната рейтингова агенция Moody's. 27-процентният спад в продажбите на автомобили в световен мащаб през първата половина на тази година е достигнал дъното, смятат анализаторите. От агенцията очакват рязко покачване на продажбите през 2021 г., съобщава Dailymail.

Според анализаторите темпът на възстановяване към върховете, наблюдавани преди пандемията, когато в световен мащаб се продаваха 95 милиона автомобила годишно, ще бъде умерен.

Moody's очакват глобалните доставки на леки автомобили да спаднат с 19% през тази година, до около 73 милиона, след което рязко да се увеличат до 80 милиона през следващата година. Стабилната перспектива на повишаване на продажбите ще продължи до 2023 г., смятат те.

„Нивата на продажбите от 2018-2019 г. вероятно няма да бъдат възстановени до около 2025 г.", се казва в доклада.

„До момента усилията на правителствата за подкрепа на индустрията са ограничени и не очакваме това да се промени съществено", допълват Moody's. 
„Това е остър контраст с многобройните програми за подкрепа или спасяване на автомобилните производители, които наблюдавахме по време на кризата от 2008-2009 г.“, отбелязват анализаторите.

Moody's заявиха: „Автомобилната индустрия започва цикличен спад преди началото на предизвиканата от пандемията рецесия и компаниите вече се подготвят за по-слабото търсене. Продажбите се сринаха по-бързо, отколкото производителите биха могли да предвидят."

„Производителите на автомобили полагат много усилия за преструктуриране и модернизация, които добавят риск за индустрията. По-ниските приходи са в тежест за компаниите, които инвестират в производства с по-ниски въглеродни емисии,  електрифицирани превозни средства и изграждане на по-ефективни и печеливши оперативни структури. Независимо от това, ликвидността на автомобилните производители би трябвало да е достатъчна, за да се възстановят от настоящата  криза", се казва още в доклада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: