В Русия ще доставят безплатно газ до домовете по пилотен проект

В Русия ще доставят безплатно газ до домовете по пилотен проект Снимка: https://www.123rf.com

Газификацията на страната ще завърши след 10 години и няма да изисква пари от гражданите.

На жителите от четири региона в Русия експериментално ще започнат да им доставят безплатно газ за битови нужди, пише вестник „Ведомости", позовавайки се на руското Министерство на енергетиката. Моделът е наречен „социална концепция за газификация".

 

Инициативата на министерството ще бъде изпробвана в четири субекта на Руската федерация: Московска, Челябинска, Курганска и Тюменска област. Жителите им няма да плащат за прекарването на газта до домовете и вилите им.

 

Право на такова облекчение ще получат всички жители на регионите, които попадат под действието на пилотния проект, независимо от това колко време прекарват на обекта, който ще бъде газифициран. Очаква се изпълнението на програмата да започне в средата на 2021 г., макар че одобряването на сроковете й на правителствено ниво тепърва предстои.

 

Планира се финансирането на програмата да е за сметка на специални добавки към тарифите за транспортиране на газ и амортизационни отчисления от газоразпределителните дружества. В момента цената на газификацията на един обект варира от 45 000 до 280 000 рубли (от 507 до 3155 евро), в зависимост от региона на страната.

 

Съгласно действащото законодателство газификацията на субектите на Русия се извършва в рамките на регионални и междурегионални програми. По оценка на Сметната палата планът за газификация през последните три години е изпълнен на 15 процента.


На свой ред Министерството на енергетиката твърди, че нивото на газификация в Русия към настоящия момент задоволява 70 процента от нуждите на населението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: