Чума по свинете в Германия, Китай налага забрана за внос

Чума по свинете в Германия, Китай налага забрана за внос Снимка: Pixabay

Случаят с африканска чума по свинете в Бранденбург има допълнителни последици за месопроизводството: Китай забранява вноса на свинско месо от Германия. Индиректният внос и вносът на свинско месо също са забранени, заяви китайското министерство на земеделието и митниците на страната.

Китай е най-големият купувач на свинско месо от Германия. Според митническата информация забраната се прилага от днес. Всички доставки на месо и продукти от прасета или диви свине, които впоследствие се изпращат, трябва да бъдат унищожени или върнати в съответствие с инструкциите на китайската митница.

Всички изпратени преди това доставки трябва да бъдат разгледани по-внимателно, преди да бъдат освободени, се казва в съобщението. Федералното министерство на земеделието на Германия заяви в събота следобед, че не е налице съответно писмо от китайска страна.


Германският износ на свинско месо за Китай и други страни извън ЕС вече е бил спрян, тъй като според Федералното министерство на земеделието необходимите сертификати вече не могат да бъдат издадени поради случая на чума по свинете. Преди Китай, Южна Корея вече беше забранила вноса на свинско от Германия.

Всичко започна в четвъртък, когато  стана известно, че мъртва дива свиня, открита в Бранденбург, е заразена с вируса. Това е първият случай в Германия. Според председателя на сдружението на фермерите Йоахим Руквид свиневъдите вече са предприели много мерки и сега правят още повече, за да се предпазят от вируса.
За да се защити популацията на животните, хигиенните брави отдавна са стандарт, каза Руквид пред агенция dpa. Достъпът до свинефермите е ограничен и има прегради за съхранение на фуражи.

Председателят на сдружението на фермерите също изрази загриженост от рязкото спадане на цените, след като стана известен случаят на чума по свинете. Това е „явно преувеличено и просто неприемливо“. В петък, според данните в бранша, цената на прасетата е спаднала с 20 цента до 1,27 евро за килограм живо тегло. „Апелираме към всички, които участват в хранителната верига, да не използват кризисната ситуация в ущърб на свиневъдите“, каза Руквид.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: