Оригиналният дизайн на магазина на Apple в Банкок

Оригиналният дизайн на магазина на Apple в Банкок Снимка: lifeglobe.net

Декорът на магазина е палитра от стъкло, дърво, камък и неръждаема стомана.

Магазинът Apple Central World наскоро отвори врати за клиенти в Банкок, Тайланд. Apple и Foster + Partners полагат максимални усилия, за да придадат на всеки флагмански магазин на Apple своя индивидуалност - от Дубай до Маями и Ню Йорк, всички те са различни. Обаче не всички са толкова поразителни, колкото е Apple Central World в Банкок. Той е с кръгла форма, изграден е от стъкло и е съсредоточен около сложна дървена конструкция във вид на конус.

 

Магазинът се намира на оживения площад Central World Square в Банкок. Проектиран е от Apple и Foster + Partners, заедно с местното подразделение на британската фирма F&P (Thailand) Ltd. Architects 49 Ltd.

 

Конструктивно сградата представлява голям стъклен цилиндър с диаметър 24,4 метра, разделен на два етажа с атрактивна дървена конструкция, наречена Tree Canopy, в центъра. Тя се състои от 1461 дъски от бял европейски дъб, прикрепени към сърцевина от смърч. Конструкцията служи като структурна опора на магазина и е издигната нагоре, образувайки висящ покрив.


„Разположеният в центъра кръгъл покрив се простира на 3 метра, осигурявайки сянка за остъклената фасада - поясняват от фирмата Foster + Partners. - Размивайки границите между вътрешния и външния свят, остъклената фасада се дематериализира, отваряйки се за спокойния интериор на магазина. Благодарение на еднаквото качество на вътрешните и външните повърхности, този дизайн създава ново просторно обществено пространство за града. Магазинът също така е ограден с обръч от дървета, редуващи се с външни пейки, така че хората да могат да си починат и да се насладят на зеленината наоколо."

 

Интериорът на магазина е разделен на две основни нива, а свързаното с дървения навес спираловидно стълбище от неръждаема стомана осигурява достъпа до всяко едно от тях. Има също така и цилиндричен асансьор, изработен от неръждаема стомана.

 


Декорът е типичен за Apple - с неговата палитра от стъкло, дърво, камък и неръждаема стомана. На двата основни етажа са разположени демонстрационни щандове за продуктите, както и зона, наречена „Форум", с голяма видеостена. Използва се от музиканти и художници за семинари.

 

Заседателната зала на приземния етаж е достъпна за местни бизнесмени, където те могат да получат съвети за използването на хардуера и софтуера на Apple.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: