Apple 2020: финансови резултати за първото тримесечие

Apple 2020: финансови резултати за първото тримесечие Снимка: Apple

В необичаен призив за инвеститор Apple съобщава за тримесечни печалби на фона на COVID-19.
Въпреки намаляването на търсенето и предлагането, причинено от глобалната пандемия COVID-19, Apple отчете приходи от 58,3 млрд. долара през второто тримесечие, което е ръст от 1% спрямо второто тримесечие на 2019 г.   

Този финансов резултат обори някои скорошни очаквания на инвеститори, но е значително по-малък от обявения от компанията очакван резултат от 63-67 млрд. долара за същото тримесечие. Търговските магазини на Apple са затворени в голяма част от света и от началото на тази година възможностите за сглобяване на iPhone и други Apple продукти беше затруднено.   

Изпълнителният директор Tim Cook говори оптимистично за дългосрочните перспективи на компанията при разговор с инвеститорите, но не даде насоки за следващото тримесечие, като се позова на неспособността да прогнозира бъдещото въздействие на пандемията. „Имаме голямо доверие в дългосрочния план на нашия бизнес - казва Кук. - В краткосрочен план е трудно да се каже как изглеждат следващите 60 дни и не даваме насоки поради тази липса на видимост и сигурност." 

Следващото тримесечие включва месец април, така че е възможно някои от последиците от пандемията да се усетят по-силно тогава.   

Услугите, включващи Apple Music, App Store, iCloud, AppleCare, Apple TV +, Apple Arcade и Apple News, достигат 13,3 млрд. долара приходи за това тримесечие, което е 2,2 милиарда долара по-малко в сравнение със същото тримесечие преди година.   

Приходите от iPhone са 28,96 млрд. долара; от часовници и други преносими устройства - 10,01 млрд. долара; Mac - 5,35 млрд. долара, и iPad - 4,36 млрд. долара. Мениджърите на Apple отбелязаха, че значителна част от купувачите на Mac са нови за платформата и общата база на компанията достига нов връх в световен мащаб.

Говорейки за финансите на компанията на фона на пандемията, изпълнителният директор на Apple казва: „Имаше значителен и стръмен спад през февруари, последван от покачване през март и април. Така че това ни дава оптимизъм."   

Докато Cook обсъждаше бизнеса, отдели половината време от разговора за разяснения какви са усилията на компанията за борба с пандемията. За проектирането и масовото производство на предпазни шлемове за лице, снабдяването със защитни маски, даренията за служителите и другите инициативи на компанията. Той говори кратко за ангажимента на Apple да допринесе 350 млрд. долара за развитието на американската икономика. „Това беше уникално тримесечие - каза той. - Никога до момента не сме се сблъсквали с нещо подобно. Надявам се никога повече да не се случва, но съм невероятно горд от компанията и постигнатото през този период от време."

Акциите на Apple паднаха с няколко пункта при извънчасово търгуване след разговора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: