Институтът IWH: Икономиката на ФРГ ще се справи със санкциите против РФ

Институтът IWH: Икономиката на ФРГ ще се справи със санкциите против РФ Снимка: https://commons.wikimedia.org

Немски експерти посочват, че делът на износа на Германия за Русия е от порядъка на едноцифрено число и по-нататъшни санкции срещу Руската федерация не биха нанесли сериозен удар по икономиката на Германия.

Според Института за икономически изследвания (IWH) в Хале евентуално засилване на санкциите срещу Русия няма да засегне сериозно икономиката на Германия. Експертите от института не отричат, че сферата на външната търговия между ЕС и Русия усеща последиците от действащите санкции. „Но трябва също да се отбележи, че в количествено отношение експортът в Русия не е толкова важен за Германия", подчерта експертът от IWH Оливър Холтемьолер (Oliver Holtemöller) в интервю за агенция dpa. Според него Германия „като цяло е в състояние да се справи" с икономическия ефект от санкциите.

 

По данни на института процентът на експорта от Германия за Русия през 2019 г. е от порядъка на едноцифрено число от общия обем на износа на Германия. Делът варира в зависимост от федералните провинции и съставлява от 1,5 до 3% от общия износ, обясни Холтемьолер.

 

Делът на германския износ за Русия е намалял през 2014 г., но не само поради наложените тогава санкции. „През този период цените на петрола паднаха значително", припомни експертът. Продажбата на петрол е основният източник на чуждестранна валута за Русия, а също така представлява значителна част от руския държавен бюджет. Следователно руският внос тогава се е колебал в зависимост от цената на петрола, посочи той.

 

По-нататъшното засилване на санкциите по отношение на Русия „определено ще се усеща икономически", но от макроикономическа гледна точка тези ефекти са доста малки – също и поради това, че други проблеми, като например последиците от коронавирусната пандемия и Brexit, сега  садоста по-актуални за много компании. Холтемьолер смята, че въпросът за целесъобразността от затягането на санкциите срещу Руската федерация е политическо решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: