ЕС ще отпуска средства само при спазване на върховенството на закона

ЕС ще отпуска средства само при спазване на върховенството на закона Снимка: wikimedia.org

Шефът на Европейския съвет коментира, че все още има разногласия по темата сред страните членки на ЕС.

Властите в Брюксел все още работят по идеята си да отпускат евросредства на правителствата на страните членки, единствено ако последните спазват принципа за върховенството на закона.

На срещите на върха в Европейския съюз през юли евролидерите се съгласиха на консенсус, според който страните, получаващи европари, трябва да спазват основните демократични принципи.

Но дефинирането на това ново правило бе доста неясно и остави възможности за различното му тълкуване от отделните страни членки.

Преди икономически форум, който трябва да се проведе във вторник в Брюксел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира темата:

Смятам, че ще успеем да да намерим решение на този въпрос. Важно е да има връзка между средствата, отпускани от ЕС за възстановяване на икономиките от коронакризата, и върховенството на закона в страните, които получават тези пари."

„Ясно е, че има различни тълкувания на това ново правило от страна на всички страни членки. но съм сигурен, че ще успеем да намерим решение на този въпрос."

Сега ще трябва да работим с евродепутатите и страните членки за реалното прилагане на това ново условие за получаване на еврофинансиране", допълни шефът на Европейския съвет.

Председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент заяви, че борбата с корупцията ще бъде от решаващо значение в разпределението на евросредствата.

Трябва да има определен тип връзка между получаването на средства от бюджета на ЕС и спазването на върховенството на закона в комбинация с ефективна борба с корупцията", заяви евродепутатът Хуан Фернандо Лопес Агилар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: