До 100 хил. души публика се предвижда да има на Гран при на Турция

До 100 хил. души публика се предвижда да има на Гран при на Турция Снимка: wikimedia.org

Състезанието там ще се проведе в средата на ноември тази година

Организаторите на Гран при на Турция във Формула 1 се надяват да привлекат около 100 хил. души, които да са по трибуните, след като бе обявено, че ще бъде възможно допускането на фенове на пистата.

Гран при на Турция на пистата „Истанбул парк" се завърна в календара на Формула 1 за пръв път след 9-годишно отсъствие.

На пресконференция във вторник председателят на компанията „Интерсити", която е промоутър на състезанието в Турция, Вурал Ак, заяви, че фенове ще могат да посетят пистата по време на състезателния уикенд.

Ак обяви още, че плановете са за максимален прием на фенове, те ще бъдат до 100 хил. души, което е половината от пълния капацитет на трибуните около турското трасе.

Разположението на пистата, която е в широко равнинно поле, също ще предразположи към лесно спазване на дистанция и всички мерки за безопасност, свързани с COVID-19.

Ще бъдем подготвени за всички възможни варианти. Ако до състезанието има голямо покачване на броя на заразени с коронавирус, надпреварата може да бъде проведена и без зрители", заяви председателят на „Интерсити".

Независимо от изказванията на промоутърите на Гран при на Турция, финалното решение относно броя фенове, които ще бъдат допуснати до пистата, ще бъде взето от шефовете на Формула 1. 

Според повечето анализатори реалистично е да се намали бройката от 100 хил. до около 60-70 хил. зрители, поради съображения за безопасност.

Билетите ще са на стойност 30 турски лири (около 6,65 лв.) за един от състезателните дни, а пропуск и за трите дни на сътезателния уикенд ще струва 90 турски лири (около 20 лв.).

За нас е по-важно да проведем успешно Гран при и не целим да извличаме максимална печалба. Имаме подкрепата на правителството в това отношение. Според нас на тези цени билетите ще се продават изключително бързо. Те ще са в продажба от следващата седмица", допълни Вурал Ак.

Служебно лице направи оглед на състоянието на асфалта и на инфрастуктурата по трасето, като заяви, че всичко е в норма."

Очакваме скоро да пристигне и експертен екип, който да инспектира всичко и да даде насоки какво трябва да се подобрява, защото все пак до състезанието остават два месеца и половина."

Организацията е добра, тъй като запазихме трасето в отлично състояние, сякаш утре колите ще излязат да се състезават по него", завърши Вурал Ак.

Гран при на Турция за 2020 г. е предвидено да се проведе на 15 ноември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: