Златната треска на XXI век

Златната треска на XXI век Снимка: wikimedia.org

Над 800% процента скок на цената на златото от май 2000 година спрямо май 2024

Увеличено търсене на инвестиционно злато

Американският икономически ежедневник "Уолстрийт джърнъл" съобщава за значително увеличаване на покупките на инвестиционно злато. Световното търсене на физическо злато е нараснало с 36% през последните няколко години и продължава да расте. Геополитическите конфликти и икономическите несигурности подтикват инвеститорите да купуват златни монети и кюлчета, съобщава изданието.

Цената на златото и новите инвеститори

До скоро цената на златото беше движена основно от търсенето на централните банки в развиващите се пазари и клиентите в Китай. Сега към тях се присъединяват и американските инвеститори. От октомври 2022 г. цената на златото е нараснала с над 45%, достигайки над 2350 щатски долара за унция, дори подбивайки рекорда от 2400 долара за унция.

Повишен интерес в САЩ

Дилърите на ценни метали в САЩ отчитат вълни от нови купувачи, особено след пандемията от Ковид-19 и кризата в регионалните банки през 2023 г. Дори доларът, най-силната валута в света, не е защитен от обезценяване, докато златото се доказва като ефективна защита срещу инфлация.

Българският пазар

Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex Group, споделя, че и в България интересът към физическото злато расте. През 2023 г. Tavex е продала три пъти повече злато в сравнение с 2020 г., като интересът през първото тримесечие на 2024 г. също е висок. Продажбите на кюлчета спрямо монети са в съотношение 60/40.

Прогнози за бъдещето

Материалът на "Уолстрийт джърнъл" разглежда и бъдещата траектория на цената на златото. Анализаторът от Ситибанк Акаш Доши прогнозира, че цената на златото може да достигне 3000 щатски долара за унция в следващите 18 месеца. Макс Баклаян предвижда средносрочна цена от 4000 щатски долара за унция.

Заключителни бележки

Статията завършва с думите на дългогодишния хедж-фонд мениджър Бари Кит, който подчертава, че макар деривативите и електронно търгуваните фондове да са подходящи за краткосрочна спекулация, истинският начин да притежаваш инвестиционно злато е да го държиш физически в свои ръце, знаейки, че е под твой контрол.

Статистическа информация за търсенето на инвестиционно злато в световен мащаб:

Увеличение с 36% за последните няколко години.

Според данни на World Gold Council, общото търсене на злато през 2023 г. е достигнало 4,741 тона, спрямо 3,489 тона през 2020 г.

През май 2000 година цената на златото е 259 щатски долара за унция, което спрямо цената за май 2024 е ръст от над 800%. През октомври 2022 г. цената на златото е приблизително 1600 щатски долара за унция а към днешна дата (май 2024 г.) цената на златото е над 2300 щатски долара за унция, което представлява увеличение с над 45%.

Американски пазар:

Според American Mint, продажбите на златни монети в САЩ са нараснали с 85% през 2023 г. в сравнение с 2020 г. 

Продажбите на златни кюлчета са се увеличили с 60% за същия период.

Български пазар:

Според Tavex Group, продажби на физическо злато през 2023 г.: три пъти повече в сравнение с 2020 г.

Съотношение продадени кюлчета към монети: 60/40.

Прогнозите на Citibank за бъдещето:

Анализатор от Ситибанк: цена на златото може да достигне 3000 щатски долара за унция в следващите 18 месеца.

Прогноза на Макс Баклаян: средносрочна цена от 4000 щатски долара за унция.

Тези данни подкрепят заключенията в статията на "Уолстрийт джърнъл" и показват тенденциите на растящо търсене и цени на инвестиционното злато в глобален мащаб.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: