Италиански тийнейджър ще стане първия светец на хилядолетието

Италиански тийнейджър ще стане първия светец на хилядолетието Снимка: catholiccourier.com

Папа Франциск призна второ чудо, извършено от Карло Акутис, което е последната стъпка преди обявяването му за светец

Наричат го „Покровител на интернет” и „Божи инфлуенсър”, припомня ВВС. Карло Акутис, който през 2006 г. почина от левкемия на 15 години, използва интернет уменията си, за да популяризира католическата доктрина и да привлече към католицизма „тези, които още не са срещнали Бог”.

Първото чудо, приписвано на Карло Акутис, е изцелението на бразилско дете от вродено заболяване на панкреаса. Тази седмица папа Франциск призна и второ чудо на Карло - изцеление на студент във Флоренция, след мозъчен кръвоизлив.

Животът на Карло Акутис минава в Милано, където расте като обикновено съвременно дете на семейство с добри финансови възможности. На 7-годишна възраст решава, че всеки ден ще ходи на църква и както казва майка му пред The New York Times, това е върнало и нея към вярата..

Карло започва апостолската си дейност на 12 години, разработвайки сайтове за своята енория и училището му, чрез които разкрива вярата си и осъзнатия си стремеж към святост. Създава много приятелства, спортува, обикаля страната си, но винаги намира време за ежедневни молитви и за работа в помощ на бедни общности

Дни преди смъртта си Карло стартира сайт, който документира божествените чудеса. Скоро след кончината му католическата общност започва да го нарича „Божи инфруенсър”. 

Карло Акутис е погребан в Асизи, където е обичал да ходи, за да просветли мислите си. В същия град през 2020 г. младежът е обявен за блаженпървата стъпка към канонизиране, според католическата църква. 

Сайтът му, който документира божествените чудеса, има версии на няколко езика и е достъпен по целия свят. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: