Samsung показа първия в света QD-LED дисплей

Samsung показа първия в света QD-LED дисплей

Samsung Display представи нови технологии за дисплей на SID 2024. Те включват първия в света QD-LED панел, 3D OLED дисплей без очила, OLEDoS дисплей за слушалки със смесена реалност и ултратънки OLED панели

QD-LED панелите се различават от OLED по това, че не използват органични полимери, които правят OLED дисплеите податливи на изгаряне. QD LED матриците са по-издръжливи.

Вместо органични, QD-LED използват полупроводников материал и могат да показват „широка цветова гама“ и да бъдат оборудвани с допълнителна подсветка. Освен това, поради използването на по-стабилни материали при тяхното производство, производството на такива панели е опростено с помощта на технология за мастиленоструен печат.

Като демонстрация на технологията QD-LED Samsung показа 18,2-инчов екран с резолюция 3200х1800 пиксела и яркост 250 cd/m2. Производителят също така спомена, че подсветката с квантови точки, използвана в този дисплей, не съдържа кадмий, така че не е толкова вредна за околната среда, колкото други технологии. Разработката на Samsung получи наградата за най-добра хартия на годината на изложението.

На същото събитие Samsung разкри 31,5-инчов 4K дисплей с 240Hz честота на опресняване и 27-инчов QD-OLED монитор с 360Hz честота на опресняване. Samsung демонстрира и 65-инчов 4K QD-OLED екран с яркост 3000 cd/m2.

Производителят показа обикновени OLED панели за лаптопи и монитори от ново поколение. Те са с 20% по-леки и по-тънки от аналозите си и освен това поддържат минимална честота на опресняване от 1 Hz. Това даде възможност да се намали тяхната консумация на енергия с повече от 40%, което ще се отрази положително на времето за работа на лаптопите. Все още не е известно кога подобни дисплеи ще дебютират в производствените устройства.


Източник на изображението: Sammobile

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: